facebook

Я категорично проти боротьби з корупцією

Витяги з інтерв’ю нардепа від “Народного фронту”, члена комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Олександра Кірша в ефірі “112 Україна”:

250463

Я категорично проти боротьби з корупцією. Боротьба з корупцією повинна бути наслідком, а не самоціллю. Припустимо, вбили корупцію. На митниці всі, як ідіоти, платять ПДВ. Неможливо дати хабар і не заплатити ПДВ. Податкова система, яка зараз допускає ручне втручання, щоб зробити або не зробити відшкодування, працює чесно і відшкодовує тільки тим, кому належить, у хронологічному порядку. Взяти нізвідки гроші через цю систему неможливо. Неможливо і все. Вона працює чесно.

В тих умовах, які зараз, ті підприємства, які не платять ПДВ, не платять ні на митниці, ні всередині країни. При всьому вони мають рентабельність. Притому вони користуються офшорами та інше. У відсотках це 5-10%. Зараз немає підприємств, які “жирують”. Змусити їх платити всі податки – у них буде негативна рентабельність. Немає такого закону, щоб підприємства працювали собі у збиток. Вони просто перестануть працювати і зупиняться. На це можна було б махнути рукою, сказати “Ну і хрін з ними!”, нехай зупиняються, все одно вони в бюджет нічого не дають, але разом з ними викинуться на вулицю ті люди, які зараз у них, у нехороших, мають зайнятість. І якщо б ця тіньова економіка не становила, за різними оцінками, 50-60%, то на неї можна було б махнути рукою.

Але як тільки ми перемагаємо корупцію, ми перемагаємо 50-60% підприємств, які тут же викидають на вулицю своїх працівників. При цьому зарплата не зростає. Оскільки товарів стало значно менше, то тій же грошовій масі протистоїть зовсім інша маса товарів. Курс долара неймовірно зростає, зарплата падає. І ми отримуємо божевільні соціальні ножиці. Це якщо боротися з корупцією тупо, як зараз.

Я собі уявляю боротьбу з корупцією як реальне вдосконалення всупереч МВФ, але тільки після війни – зміна податкового законодавства, зміна валютного законодавства… Після цього корупція зникне сама. Для неї просто не буде причин.

джерело http://ua.112.ua/

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...