facebook

Найменша Івано-франківська субсидія – 15 копійок, найбільша – майже 11 тисяч гривень

З 1 травня 2016 року вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України, у якій внесено зміни щодо порядку призначення житлових субсидій. За прогнозами, в Україні в опалювальний сезон субсидії отримуватимуть 8 мільйонів домогосподарств. Тому й не дивно, що призначення субсидій турбує чи не кожного українця.

“Західний кур’єр” спробував детально розглянути всі деталі призначення субсидій по-новому.

big-AIEAoe

Що таке субсидія

Субсидія – це державна допомога на оплату житлово-комунальних послуг, яка надається безготівково. Зазвичай людина може розраховувати на отримання субсидії, якщо сплачує за комунальні послуги більше 20% від сімейного доходу. Субсидія призначається на рік. Перерахування субсидії на опалювальний (неопалювальний) сезон, при зміні соціальних норм споживання чи тарифів здійснюється автоматично. Субсидія призначається одному учаснику домогосподарства з врахуванням тільки тих осіб, які проживають в квартирі (будинку) на час звернення.

Коли субсидія не призначається

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Субсидія не призначається у разі, якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю земельної ділянки, житла, автомобіля, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги на суму, яка перевищує 50 тис. гривень.

Від чого залежить призначенн та розмір субсидії

Розмір субсидії залежить від розміру доходів громадян та тієї частки доходів, яка йде на оплату комунальних послуг. Вираховується індивідуальний коефіцієнт для кожного пошукача субсидії. Людина може виплачувати за комунальні послуги і 5%, і 25%, а решту – держава. Розроблена спеціальна шкала, в якій визначено відсоток субсидії залежно від середньомісячного доходу.

Ціни на газ та електроенергію підвищені, а соціальні норми споживання зменшені

Субсидія нараховується тільки в межах соціальних норм споживання. Якщо перевищити ці норми, то різницю потрібно оплачувати за повним тарифом.

Постановою Кабміну від 27 квітня 2016 року № 317 переглянуто соціальні норми споживання, на які нараховується субсидія у бік їх зменшення, отже, зменшиться і субсидія.

Зараз встановлені такі норми житла та соціальні нормативи:

Для централізованого та індивідуального опалення (незалежно від джерела електроенергії) субсидія нараховується: 13,65 м кв. на одну особу і додатково 35, 22 м кв. на сім’ю. Такі ж нормативи передбачені для оплати за утримання житла.

Субсидія на централізоване водопостачання холодної води нараховується на 2,4 куб. метра на одну особу на місяць за наявності централізованого постачання гарячої води та 4 куб. метра на одну особу на місяць за відсутності централізованого постачання гарячої води, постачання гарячої води – 1, 6 куб. м на особу.

Субсидія на централізованого водовідведення становить 4 куб. метри на одну особу на місяць.

Як відомо, уряд збільшив роздрібну ціну на природний газ для побутових споживачів, тепер вона становить 6,879 гривні за 1 куб. метр.

Одночасно зменшено соціальні норми споживання газу.

Переглянуто норму використання природного газу для індивідуального опалення з 7 до 5,5 куб. м природного газу на 1 кв. м опалювальної площі на місяць в опалювальний період.

За наявності газової плити, в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 7,1 куб. м (було 9) на одну особу на місяць. За наявності газової плити та газового водонагрівача — 14 куб. м на одну особу на місяць (було 18).

Також встановлені норми з електропостачання: 90 кВт на одну особу і додатково 30 на кожну наступну з врахуванням коригуючих коефіцієнтів.

Економити чи не економити?

Не завжди вдається вкластися у норми споживання, на які надається субсидія. Одні посилено опалюють приміщення, щоб використати встановлену норму газу, відкриваючи при цьому вікна, інші – мерзнуть, але економлять, сподіваючись, що зекономлені кошти зможуть використати для подальшої оплати.

– То чи варто економити, запитуємо заступника директора Департаменту соціальної політики м. Івано-Франківська Василя Семанюка.

– Якщо людина повністю не використовує норму газу, то держава субсидію не зменшить. Якщо до травня діяла норма законодавства, згідно з якою все, що людина зекономила, залишається у неї на рахунку, і вона може використовувати як свою оплату, то тепер – по закінченні опалювального сезону найбільша сума, яка може залишатися на рахунку, це – еквівалент 100 куб. м газу, тобто 688 грн., не більше.

Для прикладу, найбільше зможе зекономити велика сім’я, яка має власний будинок з індивідуальним опаленням. А от маленькій сім’ї у невеличкій квартирі на газі зекономити, мабуть, не вдасться.

Якщо економити електроенергію, то на рахунку залишається еквівалент 100 кВт. Економія води фіксується по факту. Тож економити чи не економити – вирішуйте самі!

Нові умови призначення субсидії: безробітному рахують 2900 грн. середньомісячного доходу

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319 внесені зміни щодо Порядку призначення та надання житлових субсидій. Які ж новели підготував для нас Кабмін?
Починаючи з 1 травня не можна одночасно користуватися пільгами за оплату комунальних послуг і субсидіями.

Вибирайте: або пільги, або субсидії.

Змінився порядок нарахування середньомісячного доходу безробітним. Якщо пошукач субсидії працездатного віку не працює і не зареєстрований у службі зайнятості, то йому тепер нараховується як середньомісячний віртуальний дохід два прожиткові мінімуми (1450*2=2900 грн.), а до травня нараховувався тільки один прожитковий мінімум.

Якщо ж безробітний зареєстрований у службі зайнятості, але не отримує допомоги, то йому рахують як середньомісячний дохід один прожитковий мінімум, а раніше взагалі нічого не нараховували. Якщо є допомога, то середньомісячний дохід нараховується по факту суми допомоги.

Якщо працездатна особа отримує зарплату меншу прожиткового мінімуму, то її середньомісячний дохід рахується як два прожиткові мінімуми. Наприклад, якщо пошукач субсидії працює на ½ чи ¼ ставки, то при призначенні субсидії йому нараховують 2900 грн. середньомісячного віртуального доходу.

Але ж віртуальний дохід зовсім не реальний. Хто мало заробляє, той найбільше постраждав від нововведень.

Зміни зачепили й студентів. Якщо студент не має стипендії і проживає один, то йому як середньомісячний дохід рахується один прожитковий мінімум. Якщо ж такий студент проживає з батьками, то його дохід враховується по факту.

Особам, які отримують соціальні виплати по догляду за інвалідами, перестарілими, середньомісячний дохід нараховується, як два прожиткові мінімуми. Раніше рахували по факту суми допомоги. Чи побільшає після такого рішення уряду бажаючих доглядати за немічними?

Доповнено норму щодо призначення субсидій тим, хто не має власного житла. За рішенням комісії субсидія може бути призначена особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму житла. А якщо договору немає, то й субсидії не буде.
Відтепер субсидія розраховується на підставі доходу осіб за попередній календарний рік.

Підприємцям – бій!

Нова Постанова зовсім не покращила умови надання субсидій підприємцям.

Для платників єдиного податку першої групи при призначенні субсидій середньомісячний дохід рахують як два розміри прожиткового мінімуму (раніше – один прожитковий мінімум), для другої групи – три розміри (було два), для третьої групи – чотири розміри прожиткового мінімуму (до травня було три).

Виграють ті, кому бізнес приносить великі прибутки, інші підприємці – у програші.

Якщо відмовили у наданні субсидії – звертайтесь до комісії

У наданні субсидії можуть відмовити. Причина, зазвичай, одна – коли розмір оплати за комунальні послуги є менший, ніж людина спроможна заплатити.

Є випадки, коли особа на загальних підставах не може отримати субсидію, але через важке матеріальне становище не має змоги оплачувати комунальні послуги.

Наприклад, якщо людина зробила покупку на суму понад 50 тис. грн, то за законом, протягом року вона втрачає право на призначення субсидії. А якщо це оплата за ліки для важкохворого чи оплата за навчання? Якщо людина використала гроші, які збирала все життя? Як оплачувати комунальні послуги безробітному, якому нараховується віртуальний середньомісячний дохід, а платити за «комуналку» треба реальні гроші? Якщо в квартирі прописана особа, яка там не проживає? Усі ці випадки розглядає комісія з призначення субсидій.

Комісії створюються при кожній райдержадміністрації, виконкомі, збираються не періодично, раз в тиждень, раз в місяць – коли виникає у цьому потреба. Пошукачу субсидії потрібно звернутися із заявою у відділ надання субсидій з проханням розглянути його випадок на комісії. Соціальний інспектор обстежить умови проживання прохача, про що складе акт. Цього достатньо, щоб комісія розглянула заяву пошукача субсидії. Доцільно передати соціальному інспектору підтверджуючі документи або підтвердження певного факту свідками.

Згідно із твердженням заступника директора Департаменту соціальної політики м. Івано-Франківська Василя Семанюка, івано-франківська комісія дає дуже мало відмов. Якщо, наприклад, на комісії розглядається 200-300 справ, то може бути 1-2 відмови. Комісія створена, в першу чергу, щоб допомогти людині, для її соціального захисту, – вважає Василь Семанюк.

Комісія може навіть збільшити встановлені соціальні норми житла для пенсіонерів, дітей, інвалідів, якщо з ними разом не проживають працездатні особи.

Отже, комісія – це реальна можливість отримання субсидії для людей, які не можуть її отримати на загальних підставах.

Коли субсидію можуть забрати

Надання раніше призначеної субсидії припиняється:

– якщо громадяни, яким призначено субсидію, без поважних причин не сплачують фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії;

— якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи;

— у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість та настання обставин, що унеможливлюють надання субсидії (зокрема смерть одинокої особи).
* * *
Отже, субсидія, звичайно, не є торжеством соціальної справедливості, проте, на сьогодні це єдина можливість сплачувати непосильні комунальні платежі.

Мовою цифр

Станом на 01.08.2016 року в Івано-Франківську субсидії одержує 33343 домогосподарства.

На початок серпня надано 8271 нульову субсидію, що становить 24,8% від усіх наданих.

У червні 2016 року середній розмір субсидій складає 516,36 грн., у квітні – 1033,32 грн.

Станом на 01.05.2016 року відмовлено у призначенні субсидії 443 сім’ям.

Протягом 2015 року в комісію з розгляду питань призначення житлових субсидій звернулися 2602 сім’ї, позитивно вирішено 2583 заяви, проведено 15 засідань комісії.

Протягом січня – квітня 2016 року в комісію звернулися 2643 сім’ї, позитивно вирішено 2641 заяву, відбулося 6 засідань.
Всього за 2015 рік субсидію призначено на суму 94 млн. 531 тис. 293 грн., за січень – квітень 2016 року на суму 173 млн. 598 тис. 250 грн.

Мінімальний розмір субсидії у квітні 2016 року становив 0,15 грн., максимальний розмір – 10999,74 грн.

джерело http://styknews.info/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...