facebook

Техногенна катастрофа в Україні: з 1 січня влада відключить воду

1 січня 2019 року може принести українцям справжню побутову катастрофу. Водоканали в кожному місті України, ймовірно, будуть позбавлені електроенергії, а подача води в будинки і квартири українців, відповідно, припиниться.

 

 

Це може статися через те, що уряд вводить в силу закон “Про ринок електричної енергії”.

Якщо це станеться, то водоканали будуть винні постачальникам електрики 100% передоплати. Спочатку гроші – а потім стільці. До 1 січня всі водоканали повинні переукласти договори з енергопостачальними організаціями, передає прес-центр Київської міської держадміністрації КМДА. Якщо водоканали не встигнуть цього зробити, то будуть відключені від електроживлення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Проблема в тому, що повна передоплата неможлива – у водоканалів немає стільки грошей. Тарифи не покривають витрат на електроенергію. А це означає, що або тарифи “злетять” до захмарних висот, або просто будемо сидіти без води.

Само собою, держава не поспішає компенсувати різницю в тарифи. Десь в верхах успішно “розпиляли” і ті кошти, що призначалися для погашення пільг і субсидій населення, тому вони все ще не надійшли на рахунок водоканалів. Зараз сумарний борг водоканалів України за електроенергію становить понад 5,8 мільярда гривень. А це означає, що вони можуть бути відключені від електроенергії в будь-який момент.

Для того, щоб не допустити зупинку і банкрутство підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, необхідно терміново прийняти зареєстрований у Верховній Раді законопроект про внесення змін до закону “Про ринок електричної енергії”. Крім того, органи місцевого самоврядування повинні відкоригувати існуючі тарифи на воду. Це дозволить водоканалам оперативно реагувати на зміни на ринку електроенергії і надалі не накопичувати борги. У свою чергу держава повинна погасити заборгованість по компенсації пільг та субсидій.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...