facebook

«Русский мир» в МВС: Аваков та Деканоїдзе спонукають підлеглих говорити російською

Після Революції Гідності, анексії Криму та двох років війни на Донбасі ключові особи одного з найбільш стратегічних міністерств, одного з ключових правоохоронних органів послуговується мовою окупанта та агресора. Арсен Аваков та Хатія Деканоїдзе вперто говорять російською, толерують та вимагають це від своїх підлеглих.

dekanojidze_avakov_3225

МВС став одним з флагманів реформ в Україні. А створення Національної поліції – важким, неоднозначним, але, все ж, успішним кроком на шляху змін у пострадянській правоохоронній системі.

У Арсена Авакова та Хатії Деканоїдзе багато як прихильників, так і противників. Але, відкинувши емоції та ілюзії, слід визнати, що процес реформування міліції зумів пройти точку неповернення, змінив як самих поліцейських, так і ставлення до них з боку громади.

І зупинятися у цьому процесі не слід ані керівникам МВС, ані громадянському суспільству.

Журналістам у цій ситуації відведена особлива роль. Адже доводиться шукати баланс між демонстрацією здобутків й об’єктивною критикою, висвітлювати досягнення та вказувати на помилки. А також, пам’ятати та аналізувати системні недоліки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

І враховуючи той факт, що Нацполіція стає все міцнішою опорою оновленої України, хочеться сьогодні приділити увагу важливому державотворчому моменту, який постійно і системно обходять увагу у МВС. Приводом для чергового акцентування на ньому стала інформація, яка надійшла від небайдужих правоохоронців.

Йдеться про демонстративну відмову від використання державної мови керівництвом МВС, ведення засідань та нарад російською. Це питання неодноразово порушувалося перед Арсеном Аваковим, але для його вирішення не було зроблено жодних зусиль.

І от на одній з останніх нарад (селекторній – щодо хресної ходи УПЦ МП) дійшло до того, що Хатія Деканоїдзе зажадала, щоби службовець, який доповідав українською мовою, перейшов на російську. Бо вона, мовляв, не розуміє.

До слова, в Україні російську мову припинили вивчати у школах у 1991 році. Адже єдиною державною мовою у нас є українська (ст.. 10 Конституції України). Окремо вимоги щодо володіння державною мовою винесені і у Закон України про державну службу, де у ст. 20 йдеться про те, що особи, які претендують на вступ на державну службу мають вільно володіти державною мовою.

Достатньо довго свідомі правоохоронці терпіли таке ставлення, але минуло вже доволі багато часу для оволодіння (або хоча б розуміння) української мови найнятими державою менеджерами.

До того ж, багато поліцейських вже неодноразово були на ротації в зоні АТО і чітко розуміють, що ворогом є Росія, а основою пропаганди – ідеї «русского мира».

Розуміють це все і у МВС, хочеться вірити. Але, чомусь Аваков і надалі, будучи держслужбовцем найвищого рівня, послуговується російською – як на офіційних заходах, так і у роботі міністерства.

Також хочеться згадати позицію і найближчого соратника міністра, колишнього радника, а зараз депутата Верховної Ради Антона Геращенко, який усі офіційні заяви робить російською.

Можна робити певну поблажку для Хатії Деканоїдзе, як етнічної грузинки, але минуло вже більш як рік, як вона працює в Україні, з них 10 місяців – на посаді керівника Нацполіції. Все ж за цей час можна якщо не вивчити, то хоча б почати розуміти мову держави, у якій ти працюєш, народ та цінності якої захищаєш.

І особливо хочеться наголосити на тому, що керівництво одного з найбільш стратегічних міністерств, одного з ключових правоохоронних органів послуговується мовою держави, яка окупувала Крим та розпалила війну на Донбасі.

Чи не достатньо цього, щоби об’єднатися навколо української національної ідеї, навколо принципів, котрі захищають воїни на сході України, навколо української мови, збереження якої дозволило утримати нашу ідентичність, яка зараз не дає спокою агресивній політиці Росії.

Звертаємось з цими питаннями до Президента України, прем’єр-міністра, керівника МВС та особисто Хатії Деканоїдзе.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...