facebook

У Раді хочуть визнати геноцид Польщі щодо українців тривалістю в третину сторіччя

Позафракційний народний депутат Олег Мусій зареєстрував у Верховній Раді постанову про визнання геноцидом дій Польщі проти українців з 1919 по 1951 роки

musgen1

musgen2

Про це на своїй сторінці у “Фейсбуці” написав сам парламентар, передає depo.ua.

“Сьогодні я зареєстрував проект Постанови про вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого Польською державою щодо українців у 1919 – 1951 роках (№5012). Правда має бути вичерпною. Правда не може бути однобокою. Уроки історії мають бути визубрені усіма. Це щеплення від повторень”, – пояснив нардеп.

Відповідний документ опублікований на сайті парламенту.

Нагадаємо, що 22 липня Сейм Польщі 442 голосами ухвалив резолюцію “Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА”. У документі йдеться, що від геноциду на Волині у 1943-45 рр. загинули понад 100 тис. поляків.  Комітет Верховної Ради України у закордонних справах уже засудив односторонні дії Польщі, міністр закордонних справ назвав їх емоційними.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Довідка: Найбільш резонансною подією польсько-українського протистояння у Другій світовій війні була Волинська трагедія (або, як кажуть поляки, Волинська різанина) — обопільні етнічні чистки, які їх вчинили Українська повстанська армія (УПА) та польська Армія Крайова (АК) за участю польських батальйонів шуцманшафта і радянських партизанів.

У червні глави церков, колишні президенти України та відомі державні і громадські діячі, інтелектуали направили звернення до суспільства і державного керівництва Польщі із закликом утриматися від порожніх політичних заяв з приводу минулого, які можуть використовувати треті сили для загострення польсько-українських відносин. Замість окремих національних актів, вони запропонували повернутися до традиції спільних двосторонніх державних відозв і разом встановити єдиний День пам’яті жертв польсько-українського конфлікту під час і після Другої світової війни.

Однак 7 липня верхня палата парламенту Польщі – Cенат, визнала Волинську трагедію геноцидом.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...