facebook

Як швидко депутати Вінницької обласної ради забувають про свої обіцянки?

Про це йдеться в матеріалі на сайті Руху “Чесно” під назвою “Чому не звітують депутати Вінницької обласної ради”.

 

 

За даними моніторингово ресурсу дві третини обранців Вінниччини не опублікували депутатських звітів на офіційному сайті Вінницької облради. Усі представники фракцій “Опозиційний блок” та “Аграрна партія” не звітують перед виборцями. Депутати обіцяють Руху ЧЕСНО, що розміщуватимуть свої звіти на сайті ради.

Фракція “БПП” у Вінницькій обласній раді налічує 27 депутатів. Із них дві третини обранців на кінець 2018 року не мають звітів за два попередні роки роботи. Не звітує й голова облради Анатолій Олійник. Проте взяти в нього коментар журналістам Громадського руху ЧЕСНО не вдалося – посадовець послався на велику зайнятість.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На сайті відсутні звіти й голови Вінницької облдержадміністрації Валерія Коровія, який поєднує головування в ОДА з депутатським мандатом облради.

Очільник фракції “БПП” в обласній раді Олександр Крученюк пообіцяв проконтролювати й виправити ситуацію зі звітуванням:

Перед позачерговою сесією буде засідання фракції, і я їм усім ще раз наголошу, щоб здали, і сам здам. Я не раз наголошував і казав, щоб здавали звіти. У цьому році ми трошки поправили картинку. Але є депутати в такому віці вже, що ніколи не робили раніше тих публічних звітів і не знають як. Крім звіту перед виборцями, має бути й публічний звіт, опублікований на сайті, – така моя думка. Усі будуть краще звітувати, я вам обіцяю. Я ще й кожному їхньому помічнику розішлю інформацію про звітування, щоб точно прозвітували”.

Відповідно до ч. 2 ст. 16 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, звіт депутата місцевої ради “повинен містити відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано, а також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу”.

Попри вимоги чинного законодавства, на сайті облради немає жодного звіту депутатів від “Аграрної партії України”. Голова фракції “Аграрії Вінниччини” Олександр Корнійчук не пам’ятає, чи подавав звіти на сайт, і розповідає, що у пресі вони їх теж не друкують:

По-моєму, подавав. Не пам’ятаю. У минулому – да, у цьому – ні.Нє, ну то на сайті в принципі. У нас же немає такої великої практики звітів. І нас небагато в обласній раді. Я все уточню. З однопартійцями всіма переговорю, щоб здали звіти. Не було в газетах, ні. Тепер буду на сайті публікувати”.

Не звітують перед виборцями на сайті облради й депутати від “Опозиційного блоку”. Член партії Юрій Яремчук так і не зміг відповісти на запитання, де саме його колеги з фракції розміщують свої звіти:

“Опоблок” звітує перед виборцями. Я звітую перед виборцями. Вони мене вже три рази обирали. Завжди перед ними звітую. А законодавчо немає такого, щоб депутат звітував в обласній раді. Звітує голова обласної ради, голови комісій”.

На сайті Вінницької облради можна ознайомитися з усіма звітами за два роки депутатської діяльності лише представників двох фракцій – політичної партії “УКРОП” і ВО “Свобода”.

Очільник фракції “УКРОП” Григорій Зозуля повідомляє, що його однопартійці звітують і на сайті облради, і в ЗМІ:

Ми звітуємо постійно. Нам голова періодично надсилає розпорядження про те, що ми обов’язково маємо прозвітувати перед виборцями, у газеті. І ми вважаємо за потрібне опублікувати звіт на сайті обласної ради. Як перший номер звітую і фракції завжди кажу, щоб вони також звітували”.

З-поміж представників “Самопомочі” на сайті облради не звітують 4 із 7 депутатів. Голова фракції Вадим Соляник уважає, що депутатські звіти на сайті мають бути, й обіцяє поспілкуватися зі своїми колегами щодо такого виду звітування. До речі, його звіт за 201 7рік на сайті облради також відсутній:

Мій звіт, здається, є. Ви кажете, що є за 2016 рік, а за 2017-й немає. Мій звіт мав би бути виставлений. Я делегований Шаргородським районом. Я там звітую. Свою депутатську діяльність я висвітлюю в районних засобах інформації. Я ще всіх колег у фракції просив здавати звіт. Не знаю, чому в усіх немає. Я й зараз буду їм говорити та мотивувати, щоб вони публікували свої звіти. Скажімо так, закон вимагає звітування. У якій формі воно буде проведено, не прописано. Але для того, щоб людина вільно могла зайти на сайт, – звичайно, це є зручно й потрібно”.

На думку “батьківщинівця” Владислава Роя, депутат має вирішувати разом з виборцями, яка форма звітування є найкращою для них:

Думаю, що наші всі депутати відзвітують. Я вважаю, що кожен депутат підзвітний своїй територіальній громаді, у якій він вибирався. Перед своїми виборцями краще звітувати своїми справами зробленими, а не хвалитися тими подіями, до яких він не має ніякого відношення. Звіти депутатів обласної ради, деяких, де вони приписують собі те, що зроблено за бюджетні кошти, пишуть на чотирьох сторінках, публікують. Кому від цього звіту добре? А чи письмово, чи усно? Головне – звітувати справами”.

Голова регламентної комісії Вінницької обласної ради, “свободівець” Андрій Вигонюк пояснює, що, згідно з регламентом, звіти депутатів мають бути оприлюднені на сайті облради:

Депутат ради в десятиденний термін інформує раду про результати обговорення його звіту, зауважень і пропозицій, висловлених виборцями на адресу ради та її органів, а також про доручення, дані депутатові у зв’язку з його депутатською діяльністю. Звіти депутатів ради оприлюднюються на офіційному веб-сайті ради в рубриці “Звіти депутатів обласної ради” та в інших інформаційних ресурсах”.

Отже, депутат зобов’язаний надавати свій звіт для опублікування на сайті ради щорічно в лютому. У ВО “Свобода” контролювання роботи депутатів, зокрема й звітування, покладене на місцевий партійний осередок, що висував кандидатів. У нашому випадку це Вінницька обласна організація ВО “Свобода”.

З-поміж “ляшківців” звіти за 2016 рік на сайт не подали 5 з 8 депутатів, за 2017-й немає звітів 6 обласних обранців. Голова фракції “Радикальна партія Ляшка” Сергій Кривешко розповідає, що в нього не хотіли брати звіт, бо був занадто довгим:

А коротко не получається. Я взагалі першим добивався, щоб публікували звіти на сайті. А мо, в когось із депутатів немає 2000 гривень на публікації в газетах. А я говорю: у того, хто нічого не робить, буде написано дві строчки, а той, хто паше, як ішачок, – у того звіт хороший. Я фотографую, де б я не був, щоб я не допомагав, потім у кінці року я сідаю й по цим фотографіям згадую, де допомагав. Усі громади знають, що, якщо вони мене запрошують, наприклад, на фестиваль, я запитую, а хто виступає. Ага, якщо маленькі дітки із садочка, там, наприклад, 37, то я обов’язково візьму три запасних подарунка”.

Громадський рух ЧЕСНО наголошує, що подарунки від депутатів можуть бути непрямим підкупом виборців.

“Радикал” Кривешко ділиться своїми спогадами про відвідини шкіл на свято першого дзвоника:

Цей раз я приїхав на 1-ше Вересня, у нас перший такий мощний рік, багато першачків – аж 56. От я привіз 56 повітряних кульок і 5 м’ячів. Я в шоці, скільки зараз коштує хороший м’яч – за тисячу. Я купив три футбольних, один волейбольний, один баскетбольний. Своїй рідній школі 5 м’ячів подарив, а меншим – по три. Я брав по 1200, 1300, 1400 гривень, щоб резиною не смерділи”.

Громадський рух ЧЕСНО підготував до Дня знань матеріал, де розповів, які саме політики не посоромилися піаритись на дітях.

Заступниця начальника відділу аналітично-інформаційної роботи виконавчого комітету Вінницької обласної ради Марина Стоженко пояснює, що, відповідно до регламенту, депутати мають час до березня, аби прозвітувати за минулий рік, але деякі з них не публікують своїх звітів, посилаючись на зайнятість:

У нас є норма, що до кінця березня кожен депутат має подати звіт за попередній рік. Та ситуація, яку ви бачите на сайті, не ідеальна. Це ті звіти, які здають. Ми намагаємося впливати в усному порядку, просимо, щоб приносили, нагадуємо. Є депутати, які в усній формі звітують перед своїми виборцями і вважають це найкращим звітом. Багато депутатів говорять, що дуже зайняті й не мають часу писати про все, що вони роблять”.

Більше читайте тут: http://vn.presspoint.in.ua/2018/11/30/65898

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...