facebook

Схильність до самогубства закладена генетично, – дослідження

У списку причин смерті в США самогубство посідає 10 місце. Щорічно рахунки з життям зводять понад 44 тисяч осіб. Щоб знайти спосіб боротися з цією проблемою, вчені спробували визначити основні генетичні фактори, здатні підвищити ризик суїциду.

“Попередні дослідження сімей і близнюків показали, що існує значний генетичний ризик, пов’язаний з самогубством. Гени схожі на креслення, і наш перший крок — знайти ті гени, які підвищують ймовірність суїциду, адже їх ідентифікація може призвести до нових методів лікування потенційних самогубців”, — говорить старший автор статті Дуглас Грей (Douglas Gray), професор психіатрії з Університету Юти, США. Саме дослідження опубліковане в журналі Molecular Psychiatry, пише Naked Science.

Зосередивши свою увагу на випадках суїциду в 43 сім’ях з високим ризиком і забезпечивши більш генетично однорідну групу, яка підсилює генетичні ризики самогубства, дослідникам вдалося звести до мінімуму фактор впливу інших параметрів, такі як стрес через розлучення або безробіття або легкий доступ до небезпечних для життя засобам. Вчені також враховували, що сімейна генеалогічна інформація поширюється на дев’ять поколінь. В ході роботи вдалося ідентифікувати варіанти в чотирьох генах (SP110, rs181058279; AGBL2, rs76215382; SUCLA2, rs121908538; APH1B, rs745918508), які могли б підвищити ризик самогубства.

Дослідники вивчили більше ніж 1300 зразків ДНК людей, які наклали на себе руки на території Юти. Ці зразки – підмножина набагато більш багатого ресурсу, що складається більш ніж з 6000 випадків самогубства з ДНК. Команда зв’язала результати ДНК з базою даних про населення штату Юта, яка містить генеалогічні і недавні медичні записи більш ніж восьми мільйонів осіб, а також свідоцтва про смерть, датовані 1904 роком.

Крім визначення конкретних змін у чотирьох генах, вчені ідентифікували 207 генів, які потенційно грають роль в долі людей, що наклали на себе. Вісімнадцять з цих генів раніше вже були пов’язані з ризиком суїциду, а 15 – з запаленим станом, доводячи взаємозв’язку між запаленням і психічним здоров’ям.

Вчені підкреслюють, що генетика лише одна зі складових всього комплексного процесу всередині людини, який доводить його до самогубства, але вони сподіваються, що ці відкриття приведуть до розробки більш ефективних заходів для вкрай сприйнятливих людей.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...