facebook

Формула для “євроблях”: як розраховуватимуть розмір акцизу

При розмитненні автомобіля автовласникові, як і раніше, слід буде сплатити ввізне мито, акцизний збір та ПДВ. Що ж саме змінює новий закон?

“Ухвалені зміни до Податкого кодексу передбачають новий механізм розрахунку акцизного збору, — розповідає Дмитро Мелех, керівник юридичної компанії “Автопоміч”. — Вартість розмитнення авта, що завезене для особистого використання, визначатиметься залежно від базової ставки і двох коефіцієнтів — об’єму двигуна і віку авта.

Так, базова ставка для бензинових авто з об’ємом двигуна до 3000 кубічних сантиметрів становитиме 50 євро, з об’ємом двигуна більш як 3000 кубічних сантиметрів — 100 євро, для дизельних авто з об’ємом двигуна до 3500 кубічних сантиметрів — 75 євро, понад 3500 кубічних сантиметрів — 150 євро. А для авт із електричним акумулятором — лише 1 євро за 1 кВт-годину ємності”.

“Розраховуватимуть конкретну суму акцизу для кожної машини за простою формулою: базова ставка множитиметься на коефіцієнт двигуна (обсяг двигуна у кубічних сантимерах поділити на 1000) та на коефіцієнт віку (кількість повних календарних років із моменту випуску автомобіля), — додає Ілля Несходовський, експерт групи “Податки” Реанімаційного пакета реформ, директором Інституту соціально-економічної трансформації. — Для прикладу, акциз на ввезення машини з об’ємом бензинового двигуна 2000 кубічних сантиметрів 2012 року (шість повних років) випуску становитиме 600 євро — 50 х 2 х 6. Для такого ж авта, але випуску 2003 року (15 повних років), акциз становитиме 1500 євро — 50х2х15. Тобто що старіший транспортний засіб, то більше доведеться сплатити. Зауважу, найвищий коефіцієнт віку — 15″.

Нагадаємо, після гучних протестів Верховна Рада пішла на поступки водіям, які вимагали доступних умов для легалізації ввезених із-за кордону машин. Парламентарі знизили вартість розмитнення та спростили принципи нарахування акцизу на авта. І водночас — підвищили штрафи за порушення митних правил, аби стимулювати “євробляхарів” узаконити свої засоби пересування.

Кількість машин із номерами іноземних країн на наших дорогах щороку збільшується, свідчить статистика. Так, за даними Державної фіскальної служби, у січні — жовтні цього року до України ввезено 173 тисяч транспортних засобів з іноземною реєстрацією в режимі “транзит” (із них 122 тисячі — з порушенням термінів), ще 53 тисяч — у режимі “тимчасове ввезення”.

За 2017 рік до України потрапило понад 965 тисяч автомобілів з іноземною реєстрацією. Із них 189 382 машини вивезено не було. Здавалось би, держава могла непогано заробити на штрафах за порушення термінів ввезення — однак за рік митниці ДФС склали лише 21 526 протоколів щодо автомобілів на “євробляхах”. І з накладених 324 мільйонів гривень штрафів вдалося стягнути тільки 56 мільйонів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Водії “євроблях”, які за документами навіть не є реальними власниками своїх автомобілів — у “паперах” записане прізвище якогось громадянина ЄС, пояснювали, що змушені вдаватися до маніпуляцій із “тимчасовим ввезенням” і “транзитом”. Адже законне розмитнення придбаного за кордоном транспортного засобу підвищує його вартість втричі і більше. Тепер ввозити машини буде дешевше — і що вони новіші, то меншим буде акциз.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...