facebook

Українські міста запустили програму “знесення хрущовок”

Перша програма розрахована на 5 років і буде запущена в 2019-му році.

Київ не стане першим українським містом, що запустив програму, яку в народі називають «знесенням хрущовок». По всьому видно, що піонером буде Чернігів, і саме на ньому проведуть ключові механізми, які у Київській міськадміністрації обговорюють з листопада 2017 року.

26 жовтня 2018 року влада Чернігова затвердила «Програму будівництва нового житла на місці будинків від 50 років» на 2019-2023 роки. І вже домовилися про підключення до неї двох найбільших місцевих забудовників – «Основа-Буд 7» і «Укрсівербуд».

«Ми вже погоджуємо з міською владою об’єкти, і ведемо переговори з мешканцями щодо знесення першого старого багатоквартирного будинку в історичній частині міста. На його місці буде побудовано сучасне житло», – розповів керівник компанії «Укрсівербуд» Віктор Вереша.

Програма розрахована на житлові будинки і на проблемні гуртожитки, багато з яких в Чернігові перероблені в квартири. Заступник мера Чернігова Олександр Атрощенко уточнив, що в 2019 р. влада планує побудувати 2 нових будинки, а в кожний наступний рік зводити по 5 будівель. Звичайно це повністю не вирішить проблему житла у місті: в Чернігові налічується не менше 200 житлових будинків, які старші 50 років, які потребують глобальної реконструкції або знесення. Але дозволить хоч трохи скоротити кількість аварійних будівель.

Як працюватиме

В рамках програми з міського бюджету Чернігова буде фінансуватися до 40% будівництва кожного нового житла. Не рівно 40%, а від 25 до 40%. Все залежатиме від кожного конкретно взятого об’єкта.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«В основу розрахунків покладено вартість будівництва житла, встановлена Мінрегіоном для Чернігівської області. Згідно з наказом міністерства №46 від 1 березня 2018 р. – це 11 149 грн./кв. м.», – уточнив Олександр Атрощенко.

При цьому міська влада допоможе будівельникам вирішити проблему з оборотними коштами.

«Гроші можуть надаватися містом на початковому етапі будівництва. Самі забудовники для того, щоб перемогти у конкурсі можуть коригувати участь влади у бік зменшення і мерія буде розглядати їх пропозиції. При цьому для забудовника встановлюється мінімально можливий розмір пайової участі у розвиток інфраструктури міста – 0,01%», – пояснив Атрощенко.

Крім усього іншого компанія отримає на пільгових умовах земельну ділянку під новий будинок і велику частину квартир. Як повідомили у прес-службі «Основа-Буд 7», будівельники будуть віддавати міській владі (для передачі мешканцям) від 30% до 40% квартир, а решта 60-70% зможуть продати на комерційній основі і заробити.

Що отримають люди

Які б програми не розроблялися на місцях, всі вони повинні вписуватися в чинне законодавство – закон «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» №525-V від 22 грудня 2006 року. Його ключових вимог обіцяють дотримуватися в Чернігові:

  • у новому житлі не може бути менше кімнат, ніж у старому;
  • загальний метраж нової квартири повинен бути на 50% більше попереднього житла;
  • людям повинно надаватися тимчасове житло на час зведення новобудови.

До речі, жителям Чернігова, яких переселяють з хрущовок, пообіцяли надати в якості тимчасового житла рівноцінні квартири. Нікому не доведеться тулитися. Якщо сім’я жила в старій трикімнатній квартирі, то і тимчасове повинні отримати таких же габаритів. Житло має бути ключ – за принципом «заходь і живи».

Все це повинні будуть надати будівельні компанії. Тому їм доведеться подбати про оздоблення (незважаючи на те, що вони звикли продавати житло з голими стінами) і узгодити все з людьми – переговори також будуть проводити забудовники.

Наприклад, Віктор Вереша зазначив, що його корпорація буде в індивідуальному порядку узгоджувати параметри житла, в яке тимчасово будуть відселятися мешканці.

Під час цих переговорів буде дотримуватися головний принцип – на переїзд і знесення старого будинку повинні погодитися всі 100% мешканців. Досить одного незгодного, і будинок не буде брати участь у міській програмі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...