facebook

Вчені створили вакцину від куріння: як це діє

Дослідники провели експерименти, які показали, що штучний білок здатний тримати під контролем вміст у крові нікотину.

 

 

Як заявляють учені, даний вид білка здатний перемогти шкідливу звичку, що вбиває наш організм, пише Нvylya.net.

Так, згідно із заявами вчених з команди професора Науково-дослідного інституту, Скріппса Олів’є Георга, їм вдалося створити фермент, який знищує нікотин, що надходить в організм.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Білок NicA2-J1 є чимось на зразок «внутрішньовенної вакцини», яка вже навіть встигла пройти спеціальні (і цілком успішні) випробування. Мета експериментів полягала в відученні лабораторних щурів від нікотинової залежності. Цей білок дозволив контролювати зміст шкідливої ​​речовини в крові, а після навіть знизив тягу до нього.

Інформацію про проведення успішних експериментів і створення штучного ферменту вчені представили в журналі Science Advances. Так, згідно з опублікованими даними в їх статті, вони взяли білок, що синтезує поширені грунтові бактерії, палички Pseudomonas putida. Після створений фермент був оптимізований, це було необхідно для того, щоб підвищити час зберігання в організмі білка і домогтися більшої ефективності роботи.

Для того, щоб провести випробування, було відібрано декілька щурів, виділено два тижні під дослідження. Щурів на 21 годину поміщали в камеру протягом дванадцяти днів, після вони могли там вільно отримувати дозу нікотину внутрішньовенно, просто натиснувши на педаль. Це швидко привело до розвитку у них залежності, після чого нікотин їм «видавали» тільки раз в два дні. Неприємні симптоми щодо скасування звикання до нікотину надали свою дію. Після отримання реально серйозної залежності і піддослідних, вчені почали давати їм синтетично створений білок.

Вміст нікотину в їх крові навіть після прийому залишалося низьким, а симптоми відміни залежності, причому навіть агресія і тривожність, були ослаблені і поступово знижувалися. Також щури втрачали бажання отримати нову дозу нікотину.

Поступово щури, що отримували білок, все легше і легше відмовлялися від дози, але тільки коли приймали білок. В наслідок, вони були позбавлені згубної для багатьох людей звички.

«Такий підхід надзвичайно цікавий, оскільки може знизити залежність від нікотину без важких симптомів відміни. Крім того, він працює в крові, а не в мозку, так що побічні ефекти повинні бути мінімальними», – заявив один з провідних вчених, що проводив це дослідження.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...