facebook

МВФ вимагає підвищення тарифів на опалення

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) готова затвердити нову програму підтримки економічної політики України – stand by arrangement (SBA) тільки після остаточного перегляду тарифів на опалення відповідно до підвищення ціни на газ.

Відповідна інформація міститься в попередньому проспекті емісії єврооблігацій Міністерства фінансів, текст якого має в своєму розпорядженні агентство Інтерфакс-Україна.

“Домовленість з експертами МВФ передбачає, що тарифи на опалення повинні бути повністю переглянуті з урахуванням підвищення тарифів на газ до затвердження нової програми Радою директорів Фонду”, – зазначено в документі.

Нагадаємо, що минулої п’ятниці Кабмін прийняв рішення про підвищення цін на газ для населення на 23,5% з 1 листопада 2018 року.

До цього часу ціна газу для постачання населенню і ТКЕ залишиться на колишньому рівні – 4 942 грн за 1 тис. куб. м, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів – 6 958 грн за 1 тис. куб. м. З 1 листопада кінцева ціна для населення становитиме 8 593 грн за 1 тис. куб. м газу.

Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання ще з липня 2017 року. Місія МВФ з 6 по 19 вересня цього року працювала в Києві.

19 жовтня Україна і МВФ досягли робочої домовленості про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by (SBA) на $3,9 млрд, яка замінить програму EFF.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зараз Україна співпрацює з МВФ за програмою розширеного фінансування (EFF), яка була затверджена в березні 2015 року і закінчується в березні 2019 року. Програмою було передбачено отримання Україною близько $17 млрд з першим траншем в $5 млрд. Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв’язку з невиконанням низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну в квітні 2016 року переговори про продовження фінансування поновилися, проте Фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня, четвертий – 3 квітня 2017 року. Всього за програмою EFF Україна отримала $7,7 млрд.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...