facebook

«Брутально викинули нас з міськради» – вінницькі пікетувальники

23 жовтня 2018, 20:23 Активісти вимагали повернення на Майдан Небесної Сотні погруддя Тараса Шевченка.Вінницькі активісти влаштували 22 жовтня в холі міськради “сидячий” пікет.

 

 

Більше десятка вінничан похилого віку в одязі арештантів, провели мирну акцію за повернення погруддя Тараса Шевченка на Майдан Небесної Сотні. За словами активістів, міська влада “терпіла” пікетувальників півтора дні, а під вечір 23 жовтня людей безцеремонно викинули на вулицю кремезні молодики, які представлялись ветеранами АТО.

— Схопили нас під руки і брутально потягнули на вулицю, усе летіло шкереберть: портрет Шевченка, прапори, усе викинули на вулицю просто на землю, – розповіла активістка Валентина Іванішина. – Михайла Сіранчука, інваліда другої групи, усього порізаного після операції, насильно тягнули на двір. І старенького Валерія Козяка теж попід руки силоміць вивели на вулицю. Відтак, активісти вимушені були зібрати свої речі та піти додому.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

А про даний інцидент Валерієм Палієм, який є діючим адвокатом, складено протокол. Пікетувальники розповіли, що історія зі встановленням пам’ятника Шевченку на Майдані Небесної Сотні (до 2014 року – площі Театральної) тягнеться ще з радянських часів.

Рішення про те, що пам’ятник має бути, і що стояти він має на площі Театральній було прийняте ще в травні 1991 року комуністичною владою Вінниці. Вже за часів незалежної України це рішення продублював Вінницький міський голова Олександр Домбровський. Було проведено ремонт Театральної, підготовлено площадку з металевими штирями для встановлення пам’ятника Кобзареві. Але влада змінилась і питання застопорилося, його вирішення набуло зовсім не тієї форми, на яку очікувала громадськість.

– Замість величного пам’ятника Кобзареві в центрі Вінниці з’явилась дивна скульптурна композиція у периферійній частині міста, що викликала у людей спротив і образу. Як протест проти цього, вінничани встановили на Театральній погруддя Тараса Шевченка, яке двічі було викрадене невідомими. Це неабияк обурило громадськість. Люди вимагають повернення погруддя на його законне місце, – говорить відомий вінницький активіст Валерій Палій, який теж брав участь в пікеті у холі міської ради.

– Втім, з огляду на те, що в лютому 2018 владою там було встановлено символічне Дерево пам’яті за загиблими героями Небесної сотні, активісти готові піти на компромісне вирішення проблеми. За словами Валерія Палія, активісти за те, щоб на Майдані Небесної Сотні поставити своєрідний пам’ятник примирення. Мовляв, там мають бути і Шевченко, і козаки, і січові стрільці, і герої небесної сотн,і бійці АТО – всі в одному місці. — Ми подали 22 жовтня заяву, щоб елементарно розв’язати конфлікт між вінницьким Майданом і міською владою з приводу пам’ятника Шевченка. З нами зустрічався заступник Вінницького міського голови Сергій Тимощук.

Ми просили його, аби керівництво міста створило комісію у складі 12 чоловік, по шість від нас і від влади. Тимощук відповів нам, що протягом місяця вони розглянуть наше звернення і пішов, – розповів Валерій Палій. – Тобто, влада показала, що вона не хоче пам’ятника Шевченку. Вони вирішили нас брати ізмором. А тут зібрались далеко не молоді люди: наприклад, одному 82 роки, другому 80, мені 69. Вчора нас намагались вигнати з холу, довелось викликати слідчо-оперативну групу і писати заяву про кримінальне правопорушення, перешкоджання проведенню мирної акції відповідно до 340 статті Кримінального кодексу України.

— Ми проводили мирну акцію. Збираємось тут сидіти і чекати 30 днів, доки влада вирішуватиме нашу вимогу, і покажемо усе це усьому світові, – доповнює побратима інший активіст Валерій Козяк. — Бездіяльність влади може призвести до спротиву: може бути зупинення транспорту, тощо, бо люди доведені до відчаю. Сергій Тимощук нам сказав. що наше прохання буде розглянуте через 30 днів. Хоча це може бути вирішено за 15 хвилин.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...