facebook

Мешканцям будинків доведеться доплачувати за обігрів нежитлових приміщень

Потрібно буде зайнятися тепломодернізацією своїх будинків, або доплатити за втрати в мережах.

Плату за обігрів нежитлових приміщень, використання гарячої та холодної води для потреб будинку та утримання мереж пропорційно розкидають по всіх мешканцях. Незалежно від наявності у них квартирних лічильників. Механізм розподілу між споживачами обсягу спожитих будинком комунальних послуг прописаний в доопрацьованому проекті наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України «Про затвердження Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих в будівлі комунальних послуг». Орієнтовно, документ повинні прийняти в найближчий місяць-два.

На сьогоднішній день власники приміщень, обладнаних вузлами обліку або системами індивідуального опалення, платять тільки за той обсяг комунальних послуг, який нарахували їх лічильники. За решту спожитого будинком ресурсу, в тому числі витраченого на утримання внутрішньобудинкових систем опалення, гарячого і холодного водопостачання (полив клумб і газонів, прибирання місць загального користування тощо), опалення місць загального користування і допоміжних приміщень, розподіляється між власниками квартир без лічильників.

«Тобто власники приміщень, що не обладнані вузлами обліку, платять за комунальні послуги, обсяг яких не відповідає реальному обсягу споживання», – йдеться в пояснювальній записці до документа.

З прийняттям проекту наказу такі обсяги комунальних послуг будуть розподілятися між усіма співвласниками незалежно від наявності у них вузлів обліку. Нова методика, на думку чиновників, має знизити комунальні платежі до 10%. Малому бізнесу, який працює в цих будинках також доведеться платити за місця загального користування, як і іншим мешканцям, тому у підприємців платежі, навпаки, збільшаться на 10-20%. Все залежатиме від поверховості конкретного будинку і кількості мешканців у ньому.

«Опалення місць загального користування становить від 10% до 20% всього тепла в будинку, який далі розподіляється пропорційно кількості квартир. Оскільки місця загального користування та допоміжні приміщення є спільною власністю, то співвласники оплачують їх опалення. Плата розподіляється між співвласниками пропорційно площі їх квартир і нежитлових приміщень – частки власності у багатоквартирному будинку. Обсяг спожитого тепла може зменшитися, коли його точно врахують (поставлять лічильники або прилади обліку) і таким чином не доведеться платити за сусіда, у якого додаткова батарея на балконі), і коли будинок термомодернізують», – розповіла керівник Офісу підтримки та впровадження реформ Мінрегіонбуду Юлія Перчук.

У той же час є підозри, що таким чином чиновники хочуть змусити мешканців багатоповерхівок нарешті зайнятися питаннями модернізації своїх будинків. Якщо цього не зробити, то можна отримати не зменшену, як прогнозують чиновники, а підвищену платіжку, яка за величиною може переплюнути зимові квитанції за тепло. Звичайно, найбільше таке подорожчання відчують мешканці найбільш запущених і старих будинків.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Те, що поза домом, до вхідного лічильника, буде і так сидіти в тарифі. Все інше буде розподілятися між мешканцями. Це черговий стимул змусити мешканців самих інвестувати в модернізацію будинків або йти в створюваний Фонд енергоефективності за співфінансуванням. Проблема в тому, що крім розподілу між споживачами, виникає питання втрат всередині будинку і втрат від втручання в роботу приладів обліку за які доведеться доплачувати. Тут або мовчазно будуть платити або почнуться внутрішньобудинкові розбірки – хто, де і скільки привласнив. Якщо ж привести в порядок місця загального користування, поставити нормальні вікна, енергозберігаючі лампочки вкрутити і т. д., то тим самим можна зменшити втрати та знизити витрати», – зазначив у розмові координатор ГО «Експертна платформа з енергоефективності» Ігор Черкашин.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...