facebook

Чотири типи препаратів, які найчастіше викликають залежність

Лікарська залежність – одне з найпоширеніших явищ. Адже багато пацієнтів практикують самолікування, неправильно підбирають препарати і не дотримуються курси терапії. В результаті, люди нерідко використовують ті чи інші засоби тривалий час, що призводить до розвитку несприйнятливості організму і незворотних змін, розповіли експерти.

Судинозвужувальні краплі

Один із найпоширеніших засобів, на залежність від якого скаржаться люди, і який актуальний в осінньо-зимовий період, – це судинозвужувальні краплі для носа.

Принцип розвитку залежності від таких крапель досить простий. При уприскуванні або закапуванні кошти на рівні слизової оболонки носа відбувається викид адреналіну. Така ж ситуація відбувається і природно для організму, коли він самостійно намагається впоратися з закладеністю носа. А тут ще й додатково посилюється ефект.

Організм розуміє, що в нього надійшло в 10-ки разів більше адреналіну, ніж він виробляє сам. Активне використання крапель і далі призводить до того, що розвиваються побічні ефекти. Краплі впливають і на ворсинки в носі. Ліки потрапляє безпосередньо на слизову оболонку, де є ворсинчастий епітелій – мікро-ворсинки, мікро-вії, які виводять слиз назовні з порожнини носа. Під дією сильного і регулярного скорочення, яке виникає при використанні судинозвужувальних засобів, ворсинки перестають працювати, впадаючи в стан субатрофії, сама слизова висихає, тому що такі препарати зазвичай ще й володіють підсушують ефектом. При частому використанні таких препаратів вони нерідко потрапляють на верхню зону, внаслідок чого може навіть повністю зникнути нюх.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

 

Проносні препарати

Залежність від проносних лікарі нерідко пов’язують з «ледачою товстою кишкою». У цьому випадку говорять, що орган самостійно не працює, і йому потрібен певний «підстьобування». Однак навряд чи кишка стає ледачою через функціональний розлад, швидше, йдеться про психологічний дискомфорт під час дефекації, що і призводить до хронічних запорів, коли здається, що своїми силами ніяк не вийде. Звикання нерідко виявляється швидко. Особливо актуально це для малюків у віці до 6 місяців, коли їхній кишечник тільки пристосовується до роботи і втручатися в цей процес без консультації з лікарем не варто.

Залежність від проносних проявляється в тому, що кишечник перестає самостійно скорочуватися і проявляти активність в належній мірі. Іноді з’являються такі симптоми, як легкий дискомфорт, невеликі спазми в області живота, розлади кишечника.

Снодійні таблетки

За допомогою різних снодійних препаратів медики зазвичай лікують різні порушення сну, наприклад, скорочують час засипання, забезпечують більш міцний і довгий сон тощо. Але це все тільки під чітким контролем. Однак у зв’язку з тим, що снодійні препарати широко поширені в аптеках і продаються без рецепта, нерідкі випадки зловживання ними. Залежність від снодійних (схожий принцип діє і у заспокійливих) розвивається не відразу, а поступово – цей процес може навіть займати кілька років. Спочатку розвивається звикання, коли звичні дозування вже не працюють, тоді людина сама собі призначає додатковий прийом препарату. Все це призводить до перевищення дозувань в 2-3 рази. Потім збільшується і кількість прийомів.

Тут важливо розуміти, що неконтрольоване застосування такого роду лікарських засобів може легко стати причиною летального результату. При розвитку звикання сон починає порушуватися ще більше – нерідкі нічні пильнування і сонливість вдень. Також відзначається і фізична залежність від препарату.

Гормональні проблеми

Залежність може розвиватися до різного роду гормональних препаратів – форма випуску значення не має: це і таблетки, і нашкірні кошти, і інгаляційні. Їх прийом повинен чітко контролюватися лікарем і виконуватися за певною схемою певним курсом. Якщо перевищити ці терміни, та ще й не спостерігатися у лікар, можна отримати серйозні проблеми. Організм перестане працювати без них, звичні дози не будуть ефективними. Гормональна терапія широко застосовується при різних патологіях – при шкірних алергіях, бронхіальній астмі, проблемах зі щитовидною залозою, гінекологічних відхиленнях тощо. Засоби швидко дають відчутний ефект, відмовитися від якого готові не всі.

Наприклад, при болісних менструаціях гормональні таблетки нерідко допомагають позбутися від болю. Але тільки за умови, що вони підібрані лікарем з урахуванням індивідуальних особливостей і після здачі всіх необхідних аналізів. Гормональні препарати також мають і таку побочки, як синдром відміни. Якщо довго йде неконтрольований лікарем прийом гормональних засобів, наприклад, тих же мазей, то можуть виникнути неприємності – висипання будуть з’являтися все більше, а засоби проти них працювати вже перестануть, нові гормони призначати і приймати вже не можна.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...