facebook

Скандал із гепатитом: стоматологічна клініка у Львові звинуватила державну лабораторію

Львівський обласний лабораторний центр нещодавно опублікував список медичних закладів, стоматологій та манікюрних салонів, в яких мешканців Львівської області нібито заразили гепатитом.

 

 

Кореспондент «Вголосу» поспілкувався із співвласником стоматологічної клініки «Усмішка» (яка теж є у списку Львівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я) Яремою Дерейком.

Звідки ви дізнались про ймовірне зараження гепатитом у вашій клініці?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про те, що нібито у нашій клініці когось заразили гепатитом, ми дізнались із повідомлень у ЗМІ. Наша клініка працює уже майже тридцять років. І от за весь цей час нашої діяльності нас вперше звинуватили у тому, що ми заражаємо львів’ян гепатитом. Інформацію про це оприлюднив Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я, яким керує Роман Павлів. Це повідомлення одразу поширило багато львівських ЗМІ. При тому, що Львівський обласний лабораторний центр опублікував дані про зараження гепатитом без жодної доказової бази. Через це багато закладів медичного профілю поставили у вкрай незручну ситуацію. Вийшло так, що ми зараз якимось чином маємо себе виправдати і довести свою невинністю. Виникає логічне зауваження: чому чиновникам можна дискредитувати компанії без жодних на те підтверджень?

Чи надходили скарги від пацієнтів про те, що у вашій стоматологічній клініці вони заразились гепатитом?

До нас протягом 29 років роботи не звернувся ніхто з подібними звинуваченнями. Хоча якщо людина підозрює, що її заразили гепатитом, вона повинна звернутись до ймовірного джерела зараження, тобто до того медичного закладу, який вона підозрює у недбалості. Якби у людини виникли підозри, вона б прийшла спершу до нас, щоб вимагати компенсації за заподіяну здоров’ю шкоду.

Чи перевіряв ваші клініку Лабораторний центр?

Львівський обласний лабораторний центр може здійснювати таку перевірку тільки після звернення потерпілого. Він це повинен зробити, щоб підтвердити чи спростувати підозри хворого. Перевірка ця полягає у тому, що співробітники Лабораторного центру приходять до джерела зараження, щоб унеможливити повторення захворювання у майбутньому. Також фахівці Лабораторного центру повинні встановити, чи лікувався інфікований пацієнт у нас, які послуги тут йому надавалися. Проте до нас не звертались ні потерпілі, ні з Лабораторного центру. Натомість у Лабораторному центрі написали, що у стоматологічній клініці «Усмішка» було нібито вісім випадків зараження гепатитом. Нам згодом пояснили, що ті вісім випадків зараження гепатитом – це загальна кількість людей, які заразились цією хворобою після надання стоматологічних послуг у Львівській області. І чомусь ті усі випадки приписали саме нашій клініці.

На основі тоді яких документів Лабораторний центр надав такі висновки?

Звинувачуюча сторона не надала нам жодного документа, який підтверджує, що у нас є хоча б один випадок зараження гепатитом. Ми маємо договір з Лабораторним центром, що вони раз на місяць приходять, відбирають три зразки з інструментів та перевірять це на наявність якихось небезпечних речовин. Нам вони завжди давали підтвердження, що у нас все добре. Як я уже казав, перевірка нашої клініки можлива лише тоді, коли на нас поскаржиться постраждалий клієнт. Я так розумію, що на нас просто не надходили скарги і тому вони не перевіряють. Бо якби була скарга від пацієнта – ми б разом із Лабораторним центром провели дослідження такого факту.

Чому тоді, на ваш погляд, склалася така ситуація?

Я запитав у Романа Павліва, керівника Лабораторного центру, звідки у нього такі дані. Він заявив, що це конфіденційна інформація і він її надати не може. Тобто вони спершу звинуватили цілий колектив, а у нас працює 26 людей, у халатності, а потім заявили, що це вони не можуть довести.

У цій публікації Лабораторного центру я вбачаю ознаки власної корисливості. За двісті метрів від нашої клініки знаходиться стоматологічний кабінет сина Романа Павліва. Можливо, він роблячи нам антирейтинг, хотів допомогти з клієнтами сину.

Як до цього факту поставились ваші клієнти?

У нас є 12 тисяч пацієнтів, з них у нашу клініку за роз’ясненням звернулось уже тисяча. Ми пояснюємо людям, як так склалось. Але ж у цьому випадку, не я мав би виправдовуватись, а чиновник мав би відповісти за свої дії.

Як ви плануєте доводити свою правоту?

Ми зверталися у медіа з вимогою спростувати поширену інформацію про зараження гепатитом у стоматологічній клініці «Усмішка». Також ми звернулись до Лабораторного центру з вимогою, щоб вони або довели свою правоту, або врешті – спростували своє повідомлення. Також нами був поданий адвокатський запит у цю структуру, відповідь на який ми мали б отримати через п’ять днів. Уже минуло десять днів, але в нас і досі немає ніяких даних. Якщо нас і надалі ігноруватимуть – ми звертатимусь у суд.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...