facebook

Дружба України та Польщі опинилася під загрозою

Визнання Польщею геноцидом поляків подій, які відбувалися на Волині 70 років тому, ускладнить польсько-українські відносини.

People hold tied  Polish, right,  and Ukrainian flags during a demonstration supporting  the  opposition  movement  in Ukraine,  in Warsaw, Poland, Sunday, Feb. 23, 2014. A top Ukrainian opposition figure assumed presidential powers Sunday, plunging Ukraine into new uncertainty after a deadly political standoff - and boosting long-jailed Yulia Tymoshenko's chances at a return to power. The whereabouts and legitimacy of President Viktor Yanukovych are unclear after he left the capital for his support base in eastern Ukraine.   (AP Photo/Czarek Sokolowski)

В українсько-польській дружбі останнім часом з’явилась тріщина – криза біженців у Європі сприяє популярності націоналістичних сил. Додає складності й те, що для польських політиків тема Волині, є топ-темою для збільшення власних рейтингів.

22 липня Сейм Польщі проголосував за резолюцію «Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА». В Україні цю подію сприйняли дуже болісно.

«Перемогли емоції. Зміст документа викликає занепокоєння», – відреагував міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що своєю резолюцією про визнання геноцидом трагічних подій на Волині Польський Сейм висловив жаль за втраченими територіями, які нині є українськими, а не за жертвами трагедії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Визнання Польщею подій на Волині геноцидом може мати серйозні наслідки. По-перше, Польща перестає бути для нас в Європі адвокатом, що означає втрату Україною лобі в політичних структурах ЄС.

По-друге, в умовах війни на Донбасі Україна опинилася в умовних лещатах своїх сусідів, як на Сході, так тепер і на Заході.

По-третє, українській дипломатії потрібно зробити висновки, адже це рішення є абсолютним провалом у зовнішній політиці. В самій Польщі це питання будуть активно використовувати як націоналістичні сили так, і проросійське лобі.

Нагадаємо, Волинська трагедія – масові вбивства поляків загонами УПА та винищення українців польською Армією Крайовою на території Волинського воєводства в 1943-1944 роках. Тоді, за різними даними істориків, загинуло від 35 до 100 тисяч поляків та від 15 до 25 тисяч українців.

джерело http://ranok.ictv.ua/

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...