facebook

Чому не всі українці мають банківський рахунок

37% дорослого населення України не мають жодного банківського рахунку. Фінансовими послугами користуються 63%.

“Скоріше за все, це люди, які живуть за межами міст, або ж отримують зарплату “у конвертах”. Кожен пенсіонер має банківську картку, прив’язану до рахунку, на яку приходить пенсія. Банківських карток також зазвичай не мають трудові мігранти”, – розповів Gazeta.ua директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Україна має середній показник серед інших країн світу. Так, у Вірменії банківські рахунки мають 48% дорослих, у Чехії – 81%, в Угорщині – 75%, в Білорусі – 81%, в Австрії – 98%, у Нідерландах та Данії – 100%, пояснили у прес-службі Нацбанку.

У першому півріччі 2018 року в Україні нараховували 60,1 млн платіжних карток. Активними з них були 35,5 млн.

“В Україні набагато більше можливостей для безготівкових операцій. Приїжджаючи навіть у невеликі райони, бачу, що можу там розрахуватися карткою. Нещодавно був в Італії. У 70 відсотках випадків мої спроби розрахуватися в невеличких містах у крамницях карткою були марні. Мені говорили — тільки готівка. Заохотити українців активніше користуватися картками можна за допомогою вигідних пропозицій. Наприклад, у Європі часто під час оплати безготівково білетів, отримуєш невелику знижку. Якщо платиш готівкою – виходить дорожче”, – каже Анатолій Амелін.

Найбільше платіжними картками і фінансовими послугами банків користуються у Києві, Дніпропетровській та Харківській обл. Найменше — у Луганській та Донецькій обл.

“Українці не довіряють банкам через масове банкрутство фінустанов за часів Валерії Гонтарєвої. Навіть ті, хто раніше користувалися фінансовими послугами, сьогодні бояться нести гроші до банків”, – вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У кожного працездатного громадянина України має бути банківський рахунок. Це один із інструментів детінізації економіки.

“Щоб збільшити рівень безготівкової економіки, потрібно ліквідувати спрощену систему оподаткування. Прийняти закон, за яким термінали та касові апарати зобов’яжуть встановлювати всіх підприємців без винятку. Тоді збільшиться кількість безготівкових платежів. Банки отримуватимуть дешеві гроші. Видаватимуть кредити під менші відсотки. Така система вже працює у Європі. Україні для цього знадобиться мінімум 10-20 років”, – наголошує Охріменко.

За словами Анатолія Амеліна, в Україні не всі підприємці зацікавлені у безготівковому розрахунку. Коли формується звіт для подачі у податкову, беруться обороти банківського рахунку. На його підставі розраховують податки. Готівка, яка не проходить через касовий апарат, туди не потрапляє.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...