facebook

Експерт назвав єдині дієві санкції проти Росії

Президент США Дональд Трамп підписав указ, що дозволяє застосування санкцій проти іноземців, які беруть участь у втручання в американські вибори. Документ спрямований на те, щоб зупинити кампанії дезінформації або будь-яку спробу маніпулювати результатами голосування.

“Ці санкції не значущі. Якусь роль можуть зіграти лише у тому випадку, якщо на найближчих проміжних виборах у конгрес знов з’явиться інформація про втручання у вибори і вина обвинуваченого буде доведена. Тоді їх запровадять. Але на реальне посилення санкцій Дональд Трамп не піде. Підписав цей документ, щоб заспокоїти республіканців у Конгресі і в черговий раз зіграти роль рішучого, сміливого борця з Росією та іншими своїми противниками. В тому числі з Китаєм, який має вплив на американські структури більший, ніж російський.За законом санкції – не антиросійські заходи, а просто заходи для забезпечення інформаційної безпеки. Вони були запроваджені для посилення інформаційної безпеки і безпеки виборчого процесу. Сам закон має на увазі будь яку країну, будь який уряд, який здійснить подібні хакерські дії з метою зламу важливих серверів. Але між рядками мають на увазі тих, хто був на слуху останнім часом, це Китай, Росія, Північна Корея та Іран. Це основні країни, які републіканці вважають своїми противниками у цьому плані”, – каже експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Цільові санкції можуть застосовуватись проти окремих людей або цілих компаній, які звинувачуються у втручанні у вибори в США шляхом кібератак та інших засобів. Санкції будуть включати заморозку активів, обмеження доступу до американським фінансовим установам і заборона на інвестиції в компанії, причетні до втручання у вибори. Указ перераховує відомства, які зобов’язані будуть прийняти рішення, чи стався факт втручання у вибори. Серед них – офіс директора національної розвідки, ЦРУ, агентство з нацбезпеки, департамент внутрішніх справ.

“Єдині дієві санції, що завадять Росії – це ті обмеження, які були запроваджені проти лінії військово-технічної і технологічної співпраці. Вони відрізають Росію від стратегічних технологій. Їх ефект ми побачимо в найближчі 7-10 років. Вони розраховані на гальмування технологічного процесу в Росії. Щоб країна не отримала доступу до нових західних технологій, які зараз набирають обертів з Четвертою технологічною революцією. Щоб за 15 років вийшла з ядра іноваційних країн і ніколи туди не повернулася. Інші пакети – економічні, нафтові, – не будуть ефективними, Росія за 4 роки знайшла немало способів їх обходити або ігнорувати”, – каже Ілія Куса.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...