facebook

Перший у світі антибіотик відкрили випадково

Англійський мікробіолог Александер Флемінг 15 вересня 1928 року, досліджуючи плісняві гриби, виділив перший у світі антибіотик – пеніцилін.

Сер Олександр Флемінг народився 6 серпня 1881 року на фермі Лохфільд недалеко від містечка Дарвел в області Ершір (Шотландія). Студентом потрапив під вплив професора патології Алмрота Райта, який успішно розробив вакцинацію проти черевного тифу. У 1928 році Флемінга обрано професором бактеріології, дослідник вивчав властивості стафілококів.

Він уже був відомим і отримав репутацію блискучого вченого, але при цьому його лабораторія часто залишалася дуже неохайною. У вересні 1928 року Флемінг повернувся до неї після того, як на місяць помістив усі культури стафілококів на лавці в кутку лабораторії. Повернувшись, помітив, що на одній пластині з культурами з’явилися цвілеві гриби і що присутні там колонії стафілококів були знищені. А інші колонії збереглися в нормі. Флемінг зарахував грибки, які виросли на пластині з його культурами, до роду пеніцилових і через кілька місяців, 7 березня 1929 року, назвав виділену речовину пеніциліном.

Вчений досліджував позитивну антибактеріальну дію пеніциліну на багатьох організмах і зауважив, що він впливає на такі бактерії, як стафілококи і багато інших збудників, які викликають скарлатину, пневмонію, менінгіт та дифтерію,гонорею. Випадкове відкриття Флемінга і виділення пеніциліну започаткували еру сучасних антибіотиків.

Флемінг також виявив, що бактерії були стійкими до антибіотиків, якщо використовували малу кількість пеніциліну або якщо антибіотик застосовували надто короткий час. Лабораторія в госпіталі Святої Марії в Лондоні, де Флемінг відкрив пеніцилін, тепер стала його музеєм. Флемінг і його учні Флорі і Чейн отримали Нобелівську премію з фізіології і медицини в 1945 році.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...