facebook

Науковці рятують коралові рифи, вирощуючи їх у лабораторіях. Навіщо

За останні 30 років до 50% від загальної кількості коралів загинуло, тож вчені вручну намагаються рятувати екосистеми

Про це пише Business Insider.

Рифи за останні десятиліття знищуються через забруднення, рибальство і глобального потепління, через яке кількість вуглекислого газу в океані постійно зростає. Не встигаючи пристосуватися до нових умов, рифи вимирають.

Коралові рифи важливі для життя людства, адже 50% кисню, яким ми дихаємо, виходить з океану. Рифи покривають менш 1% дна океану, проте 25% видів проводять в них більшу частину свого життя. Крім того, вони чистять океан, що робить їх абсолютно незамінними для екосистеми.


Через це біологи розробили технологію вирощування коралів в лабораторіях і фермах. Так вони ростуть в чотири рази швидше, ніж в традиційних для себе умовах. В деякі корали вдалося впровадити здатність стійкості до теплої або більш кислотної води.

Вчені з Університету Монаша підрахували, що до 2080 року рівень смертності від спеки в тропічних і субтропічних регіонах виросте в п’ять разів.
Дослідження, проведене на підставі 25 років супутникової зйомки, встановило, що рівень світового океану піднімається не на стабільні 3 мм на рік, як це передбачалося раніше.
Танення найбільших льодовиків через кліматичні зміни може катастрофічно подіяти на берегову лінію і прибережні міста. Фахівці Прінстонського і Колумбійського університетів (США) запропонували геоінженерні рішення цієї проблеми – просто побудувати стіну довкола танучих глиб. Але чи схвалять такий проект, лишається незрозумілим.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...