facebook

6 факторів, які погіршують чоловіче здоров’я і 6 способів їх подолати

Статистика нагадує, що сильна стать набагато вразливіша за тендітних жінок: чоловіки в Україні в середньому живуть на 10-13 років менше. Частково така низька тривалість життя серед чоловіків пов’язана з особливістю фізіології, але великою мірою це результат неправильного способу життя та недбалого ставлення до власного здоров’я. На що ж варто звернути особливу увагу чоловікам?

 

 

1. Вразливість серцево-судинної системи Естроген – головний жіночий гормон – зменшує рівень «поганого» холестерину в крові, тому кровоносні судини у жінок довше залишаються здоровими. У чоловіків раніше виникає атеросклероз, що призводить до блокування артерій серця і мозку холестериновими бляшками. Так, після 40 років у чоловіків у 10 разів підвищується ризик розвитку серйозних серцево-судинних патологій з подальшим розвитком інсультів і інфарктів, у порівнянні зі слабкою статтю.

2. Стрес Чоловікам важче справлятися із повсякденним стресом на відміну від жінок, які вміють краще і швидше розслаблятися. Загалом, жіноча нервова система краще пристосована до психологічних навантажень, хоча чоловіки щодня мають справу із набагато серйознішими негативними впливами стресу, будуючи кар’єру та піклуючись про добробут та безпеку своїх родин. При цьому вони не вміють «перезавантажуватись» і помилково вважають, що алкоголь і куріння є гарними способами боротьби зі стресом. Однак ці згубні звички лише створюють ілюзію розслаблення і насправді лише поглиблюють стресовий стан.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

3. Надмірне вживання алкоголю За статистикою, чоловіки п’ють вдвічі більше за жінок. Відсутність культури вживання алкоголю в Україні призводить до великої кількості смертей та госпіталізацій в результаті надмірного захоплення випивкою. Неспроможність сказати собі «стоп» призводить до алкоголізму, що закінчується раком, імпотенцією і безпліддям. До того ж чоловіки напідпитку частіше схильні до проявів агресії і насильства, що збільшує вірогідність фатальних нещасних випадків.

4. Куріння Курці власноруч забирають у себе до 10 років життя. При цьому аж ніяк не покращується його якість, адже у курця суттєво погіршується фізична форма та самопочуття, підвищується втомлюваність, виникають проблеми з потенцією та низка хронічних захворювань. Курінням обумовлено мінімум 90% випадків раку легенів, 75% випадків хронічного бронхіту і 25% смертей від серцево-судинних захворювань. Однак ще є час схаменутися: на думку експертів, якщо відмовитись від цієї шкідливої звички до 40 років, можна розраховувати на повернення більшості із цих років та значно збільшити якість свого життя.

5. Пивний животик Візитною карткою середньостатистичного чоловіка в Україні є так званий пивний животик. Але цей «комок нервів» насправді не є приводом для жартів – однією з головних причин його виникнення є метаболічний синдром. Метаболічний синдром – це комплексний розлад обміну речовин, що характеризується збільшенням маси тіла, порушенням обміну жирів, вуглеводів та артеріальною гіпертензією. Він часто призводить до діабету, ішемічної хвороби серця, підвищує ризик інсульту і інфаркту, викликає еректильну дисфункцію і безпліддя. Найбільше схильні до його розвитку чоловіки після 40 років, коли починає поступово знижуватись рівень тестостерону. Це призводить до зміни біохімічних процесів в організмі і порушення обміну речовин. Жирова тканина починає накопичуватись по абдомінальному типу: зайві кілограми відкладаються не лише на передній черевній стінці, а і в черевній порожнині, в області печінки та інших внутрішніх органів. Чим більше жиру, тим менше тестостерону і більше естрогену, що, в свою чергу, призводить до посилення апетиту, атрофії м’язів і ще більшому накопиченню жирових тканин.

6. Саме пройде! Чоловікам властиве дещо недбале ставлення до власного здоров’я. Навіть при наявності тривожних симптомів вони впевнені, що все якось «саме пройде» і не намагаються зарадити своєму стану, таким чином провокуючи розвиток захворювання і переводячи його у хронічну стадію. Вважаючи, що піклуватись про своє здоров’я – значить показати свою слабкість, чоловіки часто відтягують візит до лікаря до моменту, коли стає надто пізно. Любі чоловіки, ніколи не пізно взятися за розум та змінити щось у своєму житті на краще.

Для того, щоб підвищити якість та тривалість свого життя (а отже і зробити спокійнішим життя близьких людей, які хочуть бачити вас здоровими та щасливими!), важливо: проходити тест на рівень холестерину кожні 5 років, починаючи з 25-річного віку; контролювати свій артеріальний тиск; кинути курити; підвищити рівень фізичної активності до 30 хвилин на день; їсти більше фруктів та овочів і менше насичених жирів; обмежувати себе в алкоголі.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...