facebook

“Втрачає надію”: Олег Сенцов голодує 100-й день

Український політв’язень Олег Сенцов, 42 роки, не вживає їжі 100-й день. 14 травня оголосив безстрокове голодування в колонії у російській колонії “Белый медведь”, що у місті Лабитнангі Тюменської області Росії. Його вимога – звільнення всіх українських політв’язнів. Зараз знаходиться у тюремній лікарні. Приймає 2 ложки білкової суміші на день. За час голодування пережив 2 кризи. Лікарі говорять, що 3 може стати для Сенцова смертельною – відмовлять внутрішні органи.

Олег Сенцов встиг написав книгу оповідань і роман. Він також працює над сценаріями, багато читає та виписує “Нову газету”, номера якої отримує з затримкою в кілька тижнів.

На 60-й день голодування мати режисера Людмила Сенцова написала президенту Росії Володимиру Путіну клопотання про помилування сина. Їй відмовили – прес-секретар президента РФ Дмитро Песков послався на те, що прохання про помилування до Путіна має писати сам Олег Сенцов. Цього ж дня адвокат політв’язня Дмитро Дінзе повідомив, що Сенцов пережив 2 кризу. Після цього почав приймати білкову суміш.

На 86-й день йому стало зле – впав рівень гемоглобіну в крові, що призвело до анемії. Пульс знизився до близько 40 ударів на хвилину. Виникли проблеми з серцем, через що Сенцова двічі намагалися умовити їхати до цивільної лікарні. Він відмовився – сказав, що там лікарі знущалися з нього ще гірше, ніж то було в тюремній медчастині.

На 88-й день вперше за майже 3 місяці голодування були опубліковані достовірні фото Олега Сенцова. Їх оприлюднила український омбудсмен Людмила Денісова. Днем раніше у листі до двоюрідної сестри Наталії Каплан Сенцов написав, що “конец близок”.

“Він втрачає надію, – каже двоюрідна сестра Наталія Каплан, 37 років, – написав мені, що більше не повинні говорити йому, що свобода наближається, він не вірить. Я чекаю, коли західні лідери чинитимуть тиск на Москву і знайдуть якийсь важіль для звільнення Олега й інших політичних в’язнів. Такий важіль дійсно існує, я в цьому впевнена. Ми не можемо опускати руки, поки Олег продовжує бій”.

На 94-й день комісія з питань помилування в Ямало-Ненецькому автономному окрузі не прийняла до розгляду 2 клопотання про помилування Олега Сенцова. Звернення від матері Сенцова й архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента спочатку були написані на ім’я президента Росії. З адміністрації президента вони були спрямовані до комісії з питань помилування до відповідного округа.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...