facebook

Долар перепише цінники для українців: удари будуть болючими, готуйте гаманці

Погодні умови поставили під загрозу урожай у всій Європі, постраждала і Україна, де трохи впали збори зерна. І хоча втрати врожаю не такі величезні, ціни на продовольчу пшеницю в Україні стрімко зростають. А це тягне за собою подорожчання величезної кількості продуктів харчування.

 

Тільки за останній тиждень вартість борошна підвищилася з 6,5 грн/кг до 7,6 грн. Пекарі вже панікують і попередили, що з такими цінниками на борошно хліб подорожчає як мінімум на третину.

Але експерти налаштовані більш оптимістично: «Немає підстав для такого подорожчання … Максимум він може вирости в ціні на 1 грн. Як показує наше дослідження, в червні, наприклад, зростання цін на хліб у більшості регіонів України припинилося. Багато в чому це пояснюється низьким попитом – люди просто не можуть платити більше».

Але ось зростання цін на зерно може спровокувати новий виток інфляції. А в першу чергу подорожчають м’ясо і молоко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

І хоча в липні м’ясо вперше за останній час впало в ціні, м’ясний достаток триватиме недовго. Уже з вересня подорожчання відновиться і до кінця року може скласти 10%.

«По свинині та яловичині залежність від імпорту у нас все ще досить висока – до 40-50%. Це означає, що чим вище буде курс долара, тим активніше стануть переписувати цінники на м’ясо в вітчизняних магазинах», – пояснив експерт.

На 8-10% до кінця року можуть подорожчати і молочні продукти. А все через дефіцит якісного молока.

«Поки ціни на молоко залишаються стабільними, але традиційно в вересні – грудні вони ростуть під впливом сезонного чинника. Цей рік винятком не буде», – розповідають фахівці.

Не зовсім ясно виглядає ситуація з овочами. Урожай основних овочевих культур в Україні в цьому році непоганий.

Якщо порівняти червень 2017 і 2018 років, то більшість овочів подешевшало як мінімум на 10%. Але вже в липні спостерігалася зворотна тенденція. Тільки картопля подорожчала на 12%, а цибуля – на 23%.

«У нас цінники на овочі все більше залежать від собівартості їх виробництва, а не від урожаю. А собівартість на 60% залежить від імпортних складових. Якщо зростає курс долара – збільшується і вона», – пояснив експерт.

До кінця року цінники на овочі можуть піднятися до 30%.

А ось з наступного тижня повинні почати дешевшати яблука, і така тенденція збережеться до травня 2019 року. Хоча це не сильна розрада на тлі подорожчання основних продуктів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...