facebook

Через екокатастрофу в Україні евакуювати доведеться тисячі людей

У підконтрольному Україні селі Новгородське Донецької області отруйний відстійник відходів Торецького фенольного заводу може прорватися, що призведе до евакуації десятків тисяч людей і тяжких наслідків для екології.

Про це йдеться в сюжеті Радіо Свобода.

Повідомляється, що відстійник знаходиться на лінії фронту за 3 км від окупованої Горлівки. Його глибина сягає 15 м. Всього в озері більше 300 тисяч тонн різних отрутохімікатів.

«У кінці липня на березі озера утворилася тріщина. Співробітники підприємства зазначили, що 25 липня стався обстріл уже після узгодження «вікна тиші» для проведення робіт біля отруйного відстійника. Будь-яких осколків знайдено не було. «Вікно» закрилося 1 серпня і поки небезпеки для навколишнього середовища немає», – сказано в сюжеті.

Але через військові дії і вибухи дамба озера починає осідати і її періодично необхідно досипати, щоб не було витоку хімічних відходів. Керівництво заводу стверджує, що витоків із озера в ґрунтові води не було.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Водночас на заводі визнали, що аварія з витоком хімікатів у річку є найбільш небезпечним, але і найвірогіднішим розвитком подій. По річці Кривий Торець отруйні відходи потраплять у Сіверський Донець, потім у Дон і Азовське море.

Відзначається, що Міністерство з питань окупованих територій внесло Фенольний завод у групу потенційного ризику аж до евакуації людей. На дорозі до заводу чергує патруль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Ремонтні роботи проводяться в присутності українських військових і представників української сторони в Спільному центрі контролю та координації, які є гарантами безпеки.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...