facebook

У КАМ’ЯНЦІ-ПОДІЛЬСЬКОМУ РОЗКОПАЛИ УНІКАЛЬНУ ВІЙСЬКОВУ ВЕЖУ XVII СТОЛІТТЯ

Знайдена вежа може допомогти місту потрапити до списку ЮНЕСКО. У Кам’янці-Подільському археологи розкопали унікальну військову вежу 17 століття, йдеться у сюжеті ТСН.19:30. Про існування споруди історикам було відомо, бо вона є на найдавніших мапах міста. Свого часу з неї обороняли місто, коли його захоплювали турки.

“Унікальність її в тому, що вона закривала один із найкрасивіших видів міста, так званий католицький фасад старого міста, де були в ряд розміщені монастирі. Саме тут чоловік 60 боронили місто від турок, цьому є письмові свідчення”, – розповів кандидат історичних наук Павло Нечитайло. Читайте також: У Кривому Розі на місці поваленого Леніна розкопали старовинну церкву За його словами, згодом цю вежу переробили під людвисарню – майстерню з відливання гармат, де виготовили майже сотню стволів. Ледь не впритул до вежі, а в ті часи місто було густо заселеним, археологи у найдавнішому шарі цього розкопу знайшли піч. Поки її не розкопають повність, фахівці не можуть сказати, яка вона – гончарна, ковальська чи ще інша. “Так зазвичай були влаштовані печі кан, які приставлялися до будинку, і за рахунок цього був обігрів цього будинку.

Це середньовічна традиція Західної Європи, коли печі будувалися за межами будинку, щоб збільшити площу самої будівлі. Це неефективне використання тепла, зате ефективне використання приміщення в темному місті”, – пояснив науковий співробітник Інституту археології Дмитро Чорновіл. Наразі нерозкопану ділянку землі навколо вежі вивчають геофізики, які використовують георадарне знімання – новий не руйнівний метод дослідження підземелля на 12-метрову глибину. “Ми не копаємо, ми даємо точки, де їм шукати. Ми видаємо місця, все інше показує тільки розкриття”, – зазначив співробітник лабораторії неруйнівних методів дослідження Андрій Кадун. Археологи хочуть дослідити все, що сховане ще в трьох метрах ґрунту. Закопувати знайдене після дослідження, як це роблять із більшістю об’єктів, поки що не планують. “Є бажання провести музеєфікацію того, що ми тут знайшли – оті стіни, той завал. Зробити це під склом, підсвітити гарно щось.

Туристи могли б приїздити. Є таке бажання – в цій вежі зробити готель на один номер”, – поділився інвестор розкопок Леонід Новицький. Зазначимо, Кам’янець-Подільський знову подаватиме заявку на членство в списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Для міста це вже третя й остання спроба. Історики сподіваються, що знайдена вежа допоможе місту отримати бажаний статус.

Kamianets-Podilskyi-2007

джерело http://tsn.ua/

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...