facebook

УПЦ МП на службі в Кремля

Ні для кого не секрет, що чи не найбільшу «духовну» підтримку політиці Кремля в Україні надає УПЦ Московського патріархату. Ця релігійна структура є чи не головним рупором кремлівської пропаганди в нашій державі. Та виявляється, що священнослужителі не цураються і зброю приховати, і «полюванням на відьом» займатися.

На підконтрольній бойовикам території Донбасу заборонені усі церкви – УПЦ КП, Греко-католицька, Римо-католицька та протестантські. Діє лиш Московський патріархат.

«Війна підтверджує, що Україні потрібна незалежна від Москви православна церква. Бо кого підтримують священики Московського патріархату на Донбасі? Україну? Ні, не підтримують Україну. Підтримують Росію, сепаратистів. Хто підтримує сепаратистів? Московський патріархат. Сепаратисти кого підтримують? Тільки Московський патріархат. Київський патріархат заборонений, Греко-католицька церква заборонена, Римо-католицька – заборонена, протестантські церкви – заборонені на території, якою володіють сепаратисти», – сказав патріарх УПЦ КП Філарет.

Експерти ж наголошують – УПЦ МП є складовою частиною спецоперації ФСБ проти України.

«Московський патріархат  є складовою доволі розвиненої агентурної мережі російських спецслужб на території України, до якої входять політики, бізнесмени, журналісти, громадські активісти. Усім їм протистоять не так українські спецслужби, як колективний імунітет української нації, загартований століттями безперервного геноциду і етноциду. Українська держава зараз тримається на свідомих громадянах і патріотах. Я це стверджую», – переконує Михайло Басараб.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

УПЦ МП становить світоглядну небезпеку для України. Вони зневажають українську культуру, досі не вважають українську мову рівноправною та повноцінною. Адже богослужіння у церкві Московського патріархату може відбуватися лише російською або церковнослов’янською мовами. Українською в окремих регіонах може бути лише проповідь. А це означає, що ця церква зневажливо ставиться до української мови, вважаючи нашу мову канонічно негідною. Це парадоксальна ситуація. І цією зневагою до мови, культури вони показують, що їм є не вигідним існування такої країни, як України. Цим вони підточують сам факт існування держави.

Чого лише вартий випадок із священиком УПЦ МП, який правив служби українською мовою. Виступ ієрея Української православної церкви Московського патріархату Анатолія (Ревтова) українською мовою 10 січня спричинив скандал на зборах Запорізької єпархії. Після цього він вирішив перестати служити цій церкві. Про це одному з джерел розповів сам священик. Збори відбувалися у Свято-Покровському кафедральному соборі за участю представників всіх парафій єпархії (священиків та мирян) та під головування митрополита Луки.

Серед інших тем на зборах обговорювали вчинки Анатолія, а саме його гострі коментарі у соцмережах з критикою проросійського курсу УПЦ МП (зокрема у світлі скандалу після відмови священика цієї церкви відспівувати “неправильно хрещену” загиблу дитину). Висловити свою позицію Анатолію не дали – його перервали, бо почав говорити українською мовою. “Люди, миряни, одразу як закричали: “Говорите на русском”. Я їм кажу: українська – моя державна мова. А потім до мене підбігає секретар єпархії, каже: “Ты когда к нам пришел 4 года назад, ты говорил на русском”. Кажу йому: “Але після того ваша держава напала на мою державу. Люди змінюються, я змінився”. Вони (парафіяни – Ред.) кричали, штовхалися, думав, ще й поб’ють”, – розповів священик. Після цього він пішов зі зборів.

«Наприклад, нещодавно у Чернігівській області в містечку Бобровиця просто спалили українську церкву. В Київській області на рейдерські захоплення Московського патріархату приїздив з дробовиком в руках і командою «тітушок» регіонал-депутат Ландик. Я бачив це на власні очі. Десятки років російська церква просто викидала на вулиці українських священиків і забирала наші церкви. Тому, мені здається, ефективним є просте народне повернення церков. Силами громади, партій, активістів, української церкви, судів. Усіма шляхами. Просто забирати ті церкви, які раніше були захоплені росіянами», – вважає громадський діяч Євген Карась.

Джерела:

http://vgolos.com.ua/articles/moskovskyy_patriarhat_v_ukraini_pyata_kolona_pid_prykryttyam_vlady_276502.html

https://zaxid.net/moskovskiy_patriarhat_i_separatisti_na_donbasi_odnim_mirom_mazani__filaret_n1325809

https://www.unian.ua/society/2340463-svyaschennik-upts-mp-yakogo-svarili-za-ukrajinsku-movu-pokinuv-slujinnya-tserkvi.html

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...