facebook

“Збила машина – отримаєш мільйон”: Вже з січня в Україні може запрацювати новий законопроект

Розмір виплати за шкоду, заподіяну життю і здоров’ю одному потерпілому в дорожньо-транспортній пригоді (ДТП), з 1 січня 2020 року може бути збільшений до 1 млн грн, а з 2025 року – до 20 млн грн, також за одним страховим випадком максимальна сума складе 20 млн грн до 100 млн грн відповідно, повідомляла генеральний директор Національної асоціації страховиків України (НАЦУ) Наталія Гудима.

При цьому вона уточнила, що це стане можливим у разі прийняття Верховною Радою України законопроекту №3670-д «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (нова редакція).

Крім того, даним законопроектом пропонується з 1 січня 2020 встановити розмір виплати за пошкоджене майно на рівні 500 тис. грн на одного потерпілого і 2 млн грн на один страховий випадок, і згодом, з 1 січня 2025 – 8 млн грн на одного потерпілого і 16 млн грн в один страховий випадок.

Пропонується також підвищити розмір страхового відшкодування моральної шкоди, заподіяної смертю фізичної особи до 25 мінімальних заробітних плат, встановлених законодавством на день настання страхового випадку. Зараз це становить 93,075 тис. грн.

«Поетапне підвищення розміру страхових сум (сум, в межах яких страховик зобов’язаний здійснити виплату страхового відшкодування – ІФ) і розмірів мінімальних виплат за окремими страховими випадками буде доведено до рівня країн Європейського Союзу та відповідно до судової практики з розгляду питань відшкодування шкоди, заподіяної ДТП. На сьогоднішній день така сума в Україні становить максимум 100 тис. Грн за шкоду майну і 200 тис. Грн за шкоду життю і здоров’ю потерпілого. Вичерпавши вказаний ліміт, особи мають здійснювати компенсацію збитків за свій рахунок», – підкреслила глава об’єднання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...