facebook

Лікар розповів, як розпізнати кавун, «напханий» нітратами

До офіційного кавунового сезону ще місяць, але на ринках і лотках вже щосили торгують смугастими ягодами. Фахівці запевняють, що вживати їх в їжу в даний час не варто, так як переважна більшість плодів «напхана» нітратами і всякою «хімією».
Про це повідомляє newsyou.

Нітрати не мають смаку або присмаку. Тому вчасно відчути небезпеку і перестати вживати небезпечний продукт, неможливо. Втім, якщо вже ви допустили фальстарт при покупці кавунів, варто звертати увагу на ряд характерних ознак, які вкажуть на вміст в плодах шкідливих речовин, а щоб остаточно переконатися в безпеці ягоди можна провести кілька простих тестів в домашніх умовах.

На те, що кавун безпечний має вказати жовта плямочка на одному з його боків – вона свідчить про те, що плід довго стикався цим місцем з землею, поки ріс, отже, ніякими прискорювачами зростання його не напихали. При стисканні кавуна він повинен видавати тихий, ледь чутний тріск, а смуги на ньому повинні бути добре виражені. Перед покупкою бажано трохи подряпати плід нігтем – якщо ягода вирощена в натуральних умовах, шкірка легко буде здирати, а не «продавлюватися» вниз.

«Найбільш надійно придбати портативний Нітратометр – це не такий вже дорогий прилад, про вміститися в жіночку сумочці, зате при контакті з м’якоттю (на ринках адже завжди пропонують розрізати кавун), він досить точно покаже вам наскільки безпечний цей плід. Є також кілька простих способів визначити безпеку кавуна в домашніх умовах. Просто опустіть кавун в воду (якщо, звичайно, він не надрізаний) – безпечний плід повинен триматися на воді, а при високій кількості нітратів він опуститься на дно.

Якщо кавун надрізали вже на ринку – розріжте його далі по часточках і подивіться на зрізи. У безпечному для вживанні кавуні вони не можуть бути рівними, до того ж будуть видні крупинки в самій м’якоті, а ось зріз нітратної ягоди буде ідеально гладким», – говорить експерт.

Можна також уважно оглянути м’якоть кавуна, який розрізали навпіл, наявність білих або жовтих смужок – вірна ознака того, що ягоди вирощували із застосуванням небезпечних засобів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ще один варіант – відрізати трохи м’якоті і покласти в стакан з чистою водою. Якщо вона стала рожевою – кавун вживати небезпечно.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...