facebook

Понад половина українців можуть залишитися без чистої води

Через брак рідкого хлору водоканали великих міст опинилися під загрозою паралізації очисних систем.

Про це йдеться в статті на Економічній правді.

Підприємство “Дніпроазот”, єдиний виробник рідкого хлору в Україні, дезінфектора, який використовується для водоочищення на більш ніж 170 водоканалах, припинило роботу близько двох тижнів тому.

За офіційною версією, це сталося в зв’язку з підвищенням цін на газ, що сильно здорожчало вартість продукції і робить її неконкурентною на ринку.

Зараз запаси хлору на різних водоканалах країни нерівномірні. У одних міст, як у Кропивницького і Вінниці, запасів вистачить на 7-10 днів, іншим – до 40 днів.

Представники Асоціації “Укрводоканалекологія” під керівництвом віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка намагалися домовитися про запуск заводу, але поки це не вдалося зробити.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

При Мінрегіонбуді запрацював штаб з вирішення надзвичайної ситуації.

Спосіб очищення і дезінфекції води за допомогою рідкого хлору українські водоканали використовують найчастіше. Хоча це не найекологічніший спосіб очищення, він один з найдешевших. Його вартість становить близько 2% в тарифі.

Очищення можна також здійснювати і за допомогою гіпохлориту, який виробляється з повареної солі. Він дуже близький по типу до рідкого хлору.

Якщо запланувати будівництво станції з виробництва гіпохлориту прямо зараз, то це б обійшлося в 30 млн грн і близько 1,5 років – на затвердження проекту та будівництво.

Для закупівлі дезінфектора за кордоном потрібні спеціальні технологічні ємності, які використовуються для розливу рідкого хлору.

Хлор – це стратегічний техногенний продукт. Він обкладений додатковими дозвільними зобов’язаннями в різних інстанціях – як в Україні, так і в Європі. І з цим пов’язаний довгий бюрократичний процес. Швидко забезпечити дозвільний процес дуже непросто.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...