facebook

Вчені спростували міф про смуги зебри

Північноамериканські вчені спростовують гіпотезу про призначення смуг на шкурі у зебр. Розрахунки вчених йдуть врозріз з популярним думкою, що смужки служать в першу чергу для камуфляжу, візуального захисту від хижаків.

36098_w_500

Про призначення смужок на шкурі зебри існує кілька гіпотез. Найпопулярніша – камуфляж, що дозволяє їм ховатися в траві, і збиває з пантелику зір хижаків мелькотінням смужок. Інші гіпотези говорять про те, що унікальний малюнок смужок може служити соціальним цілям – для ідентифікації особин всередині стада. Також вважається, що смугастих тварин важче розпізнавати різним комахам-паразитам.

Існує й фізичне пояснення смужок – чергування білого і чорного кольорів призводить до появи регіонів різної температури на шкурі, через що виникають конвекційні повітряні потоки, ефективно охолоджуючі тварину в жаркий день. Зоологи зрозуміли, що судження про смужки в ролі камуфляжу було зроблено на основі людського зору. – повідомляє GT.

За розрахунками виявилося, що смужки навряд чи здатні виконувати цю роль. З тієї відстані, з якої вони стають візуально помітні, хижаки, що полюють на зебр, напевно зможуть почути або відчути свою здобич.

Пропустивши цифрові фотографії через спеціально створені програмні фільтри вчені прийшли до наступних висновків. Смужки стають невиразними вже на відстанях понад 50 м днем і 30 м у сутінках. У безмісячні ночі – ця відстань падає до 9 м.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Спростовують вчені і соціальну гіпотезу смужок – в стадах інших травоїдних, близьких родичів зебр, але які при цьому не мають смужок, особини чудово справляються із завданням розрізнення різних родичів без смуг.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...