facebook

“Нові зарплати, масові щеплення та…”: Вже з понеділка вводиться черговий етап медреформи. Що зміниться для українців

Лікарі влаштовують “ярмарки здоров’я”, а в МОЗ заспокоюють – лікувати будуть всіх.

З понеділка набуває чинності черговий етап медреформи – медустановам і приватним лікарям, які підписали договір з Нацслужбою здоров’я (НСЗУ), держава починає по-новому платити зарплату: лікарям і медсестрам – від 370 грн на рік за кожного задекларованого пацієнта. Пацієнти, які не уклали договір, теж отримають медичну допомогу, але за них держава сплатить менше – 240 грн на рік.

Механізм
Як роз’яснили в Міністерстві охорони здоров’я, до кінця 2018 року діятимуть два способи оплати праці в медустановах, керівництво яких уклало договір з НСЗУ: за базовим тарифом 370 грн з множенням на вікові коефіцієнти від 1,5 до 4 за кожного “наймані працівники” і по 240 грн за пацієнта, який офіційно проживає (зареєстрованого за будь-якою адресою) на території, закріпленій за медустановою, якщо він не уклав договір, незалежно від того, буде він лікуватися чи ні. Для медструктур, які поки не перейшли на нові умови фінансування, все як і раніше – платять зарплати за штатним розкладом, але вони будуть менше, ніж у тих лікарів, хто працює по-новому. Як стануть фінансувати медицину з 2019-го, в МОЗ не коментують, але сподіваються, що на той час всі поліклініки і лікарні стануть фінансуватися через НСЗУ. Поки їх всього 149 з більш ніж 2500. Як нас запевнили в міністерстві, в цьому році пацієнти, які не уклали договір з лікарем, ніяких змін не відчують, їх приймуть і будуть лікувати, як і раніше.

Експерти
Медексперти відзначають, що впровадження нової системи йде активно.

“Зараз приблизно 25% пацієнтів вже уклали договори, тоді як, наприклад, в Польщі в перший рік медреформи таких було всього 10%”, – зазначила медексперт Олександра Устинова.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У центральній поліклініці Дніпровського району Києва нам повідомили, що лікарі проводять “ярмарки здоров’я” в центрах надання адміністративних послуг і на зборах мешканців ОСББ, закликаючи їх укладати договори.

“У мене своїх поки більше 1600 пацієнтів з деклараціями, – поділився з нами лікар вищої категорії Едуард Михайлов. – Решту буду лікувати, як і раніше, але завжди пропоную укласти договір. Більшість, а це в основному молодь і люди до 45 років, погоджуються”.

Закон про здоров’я
МОЗ зробив наступний крок для оздоровлення населення: опублікований для обговорення законопроект “Про систему громадського здоров’я”. Як роз’яснили нам у міністерстві, в ньому зроблено наголос на профілактичну медицину в масштабах держави, що дозволить зберегти і зміцнити здоров’я населення. Вводиться принцип субсидіарності, тобто вирішення медпроблем населення на місцевому рівні (профілактика, щеплення, протиепідемічний нагляд, лікування типових захворювань типу грипу та застуди) з відповідним фінансуванням. А держава буде відповідати за глобальні питання на кшталт боротьби з туберкульозом, СНІДом, онкологією та іншими захворюваннями.

10 млн з договором
За 2,5 місяці кампанії договори підписали вже 10 млн українців. Базовий тариф 370 грн діє для пацієнтів у віці 18-39 років. На малюків до 5 років виділять по 1480 грн, на 6-17-річних – по 814 грн, на 40-64-річних – по 444 грн, від 65 років і старше – по 740 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...