facebook

З 1 липня українців лікуватимуть за новими правилами: найголовніше, що зміниться

З першого липня більше сотні медичних закладів по всій Україні розпочнуть співпрацю з Національною службою здоров’я України.

 

Про це повідомила виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«149 медзакладів первинки у 22 областях України розпочинають роботу з НСЗУ! Це заклади першої хвилі – тих міст, районів і громад, які добре підготувалися до змін», – зазначила чиновниця.

Так, договори між обраними закладами та НСЗУ було укладено до 5 червня. А вже з липня вони отримуватимуть фінансування за новою схемою. Ці заклади першими отримають гроші за кількість прийнятих пацієнтів. Обслуговуються у таких мед установах 8 мільйонів українців.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«На 149 закладів, з якими сьогодні укладені договори, на друге півріччя буде виділено близько 1,5 млрд грн. Інші заклади охорони здоров’я, як і раніше, будуть надалі фінансуватися через механізм субвенції», – розповіла Супрун.

До закладів першої хвилі увійшли всі медустанови Києва, кількох обласних центрів (Вінниця, Полтава і Черкаси) та великих міст (Кривий Ріг і Кременчук).

Список усіх закладів, які вже заключили договори з НСЗУ, буде розміщено на сайті служби протягом п’яти днів.

«З 1 липня вони почнуть працювати за новими правилами. Вперше сімейні лікарі, терапевти і педіатри мають чіткий перелік послуг, які вони мають надавати, а держава оплачуватиме ці послуги відповідно до встановленого тарифу та коригувальних коефіцієнтів», – пояснила Супрун.

Наступна хвиля підписання договорів із медустановами первинної ланки повинна розпочатися наприкінці липня.

«Для того, щоб підписати договір з НСЗУ та отримувати фінансування за новою моделлю, медзаклади мають стати комунальними некомерційними підприємствами, підключитися до електронної системи охорони здоров’я та підписувати декларації пацієнтів про вибір лікаря первинної медичної допомоги. До кінця року договори мають підписати усі заклади первинки», – наголосила чиновниця.

Нагадаємо, стало відомо, що буде з українцями, які не підпишуть декларації про обслуговування з лікарями в рамках медичної реформи. Вони потраплять в так звані «червоні списки» Міністерства охорони здоров’я.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...