facebook

В Україні прийняли неоднозначний закон про трансплантацію органів: Що варто знати

Верховна Рада дозволила трансплантацію органів після смерті з дозволу донора.

За відповідний проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини (№2386а-1) у четвер, 17 травня, проголосували 255 народних депутатів. Пізніше з’явилися дані поіменного голосуванн, передає Корупція.Інфо.

Документом пропонується дозволити трансплантацію органів після смерті донора за умови, що він заздалегідь надав письмову згоду.

Відповідно до законопроекту, пропонується встановити, що після надання письмової згоди особі надається карта потенційного донора і інформація про нього вноситься в Єдину державну інформаційну систему трансплантації. Інформація буде конфіденційною.

Інформаційна система складатиметься з кількох реєстрів:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

волевиявлення щодо посмертного донорства;
“довірених” осіб, які згодні на посмертне донорство тих, кого вони представляють;
анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів;
живих донорів;
живих донорів гемопоетичних стовбурових клітин;
реципієнтів;
людей з трансплантованим анатомічним матеріалом;
медустанов, уповноважених на трансплантування;
транспланто-координаторів.
Також пропонується передбачити, що заява про надання дозволу на трансплантацію може бути відкликано заявником.

Законопроект передбачає “презумпцію незгоди” і визначає ряд категорій населення, у яких не можна вилучати органи ні за яких обставин – це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи, які загинули під час бойових дій або від насильницької смерті.

Крім того, при кожному акредитованому закладі охорони здоров’я, будуть створені спеціалізовані об’єднання трансплантології, а також буде введено обов’язкове функціонування в цих закладах етичних комітетів.

Дані комітети будуть перевіряти волевиявлення реципієнтів, контролювати діяльність установ охорони здоров’я щодо недопущення порушення принципів добровільності і безкорисливості при здійсненні трансплантації.

Люди, які за життя надали свої анатомічні матеріали одному з родичів, мають право на підтримку держави: безкоштовне медобстеження, медичну допомогу в разі хвороб або погіршення здоров’я (якщо це пов’язано з донорством).

Донору після операції по вилученню органу надаються 3 дні оплачуваної відпустки (їх можна об’єднати з плановим відпусткою), а також відшкодовуються збитки з урахуванням додаткових витрат на лікування, посилене харчування тощо.

За вилучення у людини шляхом примушування або обману органів з метою трансплантації каратимуть позбавленням волі до 5 років.

За ті самі дії, вчинені щодо особи в безпорадному стані або яка перебуває в матеріальній або іншій залежності, будуть карати позбавленням волі на термін від 5 до 7 років.

Крім того, за незаконну торгівлю органами та іншими анатомічними матеріалами каратимуть позбавленням волі на строк від 7 до 10 років. Закон вступає в силу з 1 січня 2019 року, за винятком четвертого пункту розділу сьомого, в якому прописані заходи, які повинен здійснити Кабінет міністрів до набрання законом чинності.

З 2019 року діючий в даний час закон “Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини” втратить свою силу.

За словами одного з інціаторов законопроекту, голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець, у всьому світі трансплантація органів і біологічних матеріалів людини є одним з найбільш ефективних, а іноді і безальтернативних способів врятувати життя людини. Більшість незворотних ушкоджень таких життєво важливих органів, як нирки, печінка, підшлункова залоза, легені і серце, неможливо вилікувати інакше, ніж за допомогою операції.

“Законопроектом також вносяться зміни до ст. 143 Кримінального кодексу України щодо посилення кримінальної відповідальності за порушення встановленого законом порядку трансплантації органів, – це дозволяє створити ще один запобіжник проти “чорної трансплантології” і зберегти монополію держави на такі операції”, – цитує Богомолець “Дзеркало тижня”.

Нардеп зазначила, що до цього ситуація в Україні була катастрофічною: проводилося лише 3,1 трансплантацій на 1 мільйон населення на рік. Це – один із найгірших показників у світі.

“В абсолютних цифрах це становить лише 130 операцій в рік, при тому, що понад 5 тис. українців щороку потребують пересадки органів. З них трансплантації нирки потребують понад 2500 пацієнтів, печінки – до 1500 пацієнтів, серця – понад 1000 осіб, кісткового мозку – 300”, – сказала Богомолець.

Відзначимо, що новий закон викликав бурхливе обговорення в мережі. Українці переконані, що це покладе початок революційним змінам, які допоможуть рятувати життя тяжкохворих людей.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...