facebook

Суд поновив на посаді прокурора-хабарника з АТО

Transparency International Україна обурена рішенням Апеляційного суду Києва про поновлення на посаді військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, підозрюваного у корупції. Суд скасував рішення Солом’янського райсуду Києва від 4 липня, яким Кулика було відсторонено від посади до 4 вересня 2016 року за клопотанням Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). 

image41

Кулик підозрюється у незаконному збагаченні – відповідно до державних реєстрів, прокурор та особи, які з великою ймовірністю є його сім’єю, володіють дороговартісними автомобілями та нерухомим майном у Києві, що не було повністю відображено у декларації високопосадовця. Також він, за даними досудового розслідування, перебуваючи на службі в органах військової прокуратури, набув у приватну власність та у власність членів родини матеріальні активи в загальному розмірі 2 866 306 грн., законність набуття яких не було підтверджено.

ТІ Україна переконана, що людина, яка не пояснює походження своїх статків та може вносити недостовірні дані у декларацію, не може обіймати посаду військового прокурора антитерористичної операції та не гідна бути представником держави у суді, здійснювати процесуальне керівництво розслідування кримінальних справ та виконувати інші відповідальні повноваження від імені держави.

ТІ Україна вважає, що поновлення Костянтина Кулика на роботі може бути серйозною перешкодою для проведення об’єктивного розслідування його справи. Ризики його впливу на свідків, підлеглих службовців та перебіг слідства після такого поновлення суттєво збільшуються. Також Кулик матиме можливість продовжувати таку діяльність, за яку його підозрюють в незаконному збагаченні. На думку організації, така ситуація є неприпустимою у країні, де влада декларує боротьбу з корупцією як основний пріоритет.

Сьогоднішнє рішення Апеляційного суду є яскравою ілюстрацією слів голови глобального руху Transparency International Хосе Уґаса про те, що судова система в Україні не дає розірвати коло безкарності за корупційні злочини і є основною перешкодою для боротьби з корупцією.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тому ТІ Україна вважає, що в країні критично необхідно якомога швидше створити автономний, незалежний і прозоро сформований антикорупційний суд, який би розглядав відповідні провадження, зокрема, у підслідності НАБУ. Без такої антикорупційної інституції усі голосні справи проти високопосадовців і надалі будуть заходити у глухий кут.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...