facebook

“Ні штампів, ні документів”: як в Україні хочуть змінити правила прописки

В Україні хочуть кардинально реформувати реєстрацію місця проживання.

Громадянам будуть вірити на слово про місце проживання і скасують штамп в паспорті. Але збільшать штраф за неправдиву інформацію.

“Прописку” в Україні скасували ще 2003 році. Тоді намагалися відійти від радянської спадщини контролю за громадянами. Її замінили реєстрацією місця проживання. Але за фактом модель залишилася старою – потрібно йти в паспортний стіл з доказами свого місця перебування: довідкою про склад сім’ї, документами на житло, паспортом і так далі.

Тільки в 2016 році функцію реєстрації місця проживання забрали у міграційної служби і передали місцевим органам влади і Центрам надання адміністративних послуг (ЦНАП, або ЦНАП на українському). А в минулому році скасували будинкові книги.

Тепер реєстрацію місця проживання хочуть зробити простіше: онлайн і без документів. Але посилити штрафи і перевірки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як в Україні хочуть поміняти правила реєстрації, дізнавався сайт “Сегодня“.

Що змінюють

Кожен третій українець живе не за місцем реєстрації. Орендодавці не хочуть реєструвати у себе чужих людей, це складно. Зараз для отримання прописки потрібно подати заяву, довідку про склад сім’ї, паспорт або свідоцтво про народження, військовий квиток чоловікам, і заплатити адміністративний збір у 32 грн. Потрібно ще й довести своє право на реєстрацію документами на житло або договором оренди.

Відповідно до діючого закону, українці повинні змінювати реєстрацію, якщо живуть за новою адресою більше шести місяців. Військовозобов’язані, учасники судових процесів повинні повідомляти про переїзд через місяць відсутності по “старою адресою”.

Українцю, який живе не за пропискою і не зареєструвався вчасно, на перший раз загрoжує попередження. Якщо ж протягом року “попадеться” повторно, доведеться заплатити штраф до 51 гривні.

Перевіряти реєстрацію можуть оргaни місцевої влади і співробітники центру надання адміністративних послуг. Але через маленькі штрафи чиновники не ходять по квартирах і офісах з метою знайти українця без прописки.

Все це зміниться в зворотну сторону. Офіс реформ адміністративних послуг оприлюднив законопроект, який змінить правила реєстрації місця проживання з 2020 року.

Реєстрацію хочуть зробити усною і електронною. Можна буде прийти в оргaн реєстрації з паспортом і назвати свої дані: адресу проживання, номер телефону, електронну пошту. А можна зареєструватися через Єдиний державний портал адміністративних послуг. Для реєстрації потрібний електронний цифровий підпис.

Обов’язковий штамп в паспорт скасують. Його можуть поставити за бажанням людини. Місце реєстрації же буде записуватися в електронній базі і на ID-паспорт.

Діти до 10 років можуть бути зареєстровані тільки за місцем проживання одного з батьків. Якщо батьки знімаються з реєстрації – дитина теж знімається автоматично.

Нові перевірки і штрафи

Оргaн реєстрації зможе перевіряти місце реєстрації. Перевіряти будуть не законність проживання людини, а сам його факт. В Офісі реформи адмінпослуг кажуть, що перевірки будуть вибірковими. Власників житла перевіряти не будуть.

Перед перевіркою місця реєстрації чиновник надішле попередження про перевірку і опитувальник для уточнення даних, які людина вказала у декларації. Людина сама вибирає дати і час, коли до неї може прийти перевірка. Заходити в будинок або квартиру не будуть. Досить просто відкрити двері і показати свої документи.

Але якщо не відповісти на опитувальник після двох звернень, реєстрацію можуть призупинити або зняти. Крім того, за запитом школи можуть перевірити місце реєстрації учнів.

Штрафи посилять. За проживання не за місцем прописки покaрaння не буде. Але якщо людина вкаже неправдиву інформацію, їй доведеться заплатити 1700 гривень. За повторне порушення передбачено покaрання у 3400 грн.

Якщо не зареєструватися більш ніж через 90 днів після виписки, штраф складе 340-680 грн. За повторне порушення – 850-1700 грн.

Чи варто побоюватися орендодавцям

Коли людина зареєструється в орендованому житлі, власнику прийде повідомлення. Орендодавець може звернутися до оргaну реєстрації онлайн, поштою або особисто, і призупинити прописку. Після перевірки орендаря знімуть з реєстрації.

Приписка орендаря не вплине на розмір субсидії, переконують в Офісі адмінреформи. До того ж, з 1 травня українці, які оформили субсидію на житло і здають його в оренду, можуть втратити держдопомогу. Для цього оргaни соцзахисту посилять перевірки.

Реєстрація за місцем проживання не означає, що людина претендує на житло. І не означає, що вона живе в будинку законно чи має право вселитися. Воно дає право громадянину голосувати на виборах, віддати дитину в школу поруч з будинком і користуватися іншими державними послугами.

Прописка в квартирі або будинку дитини теж не означає, що її неможливо буде виписати. Діти знімаються з реєстрації автоматично з батьками, незалежно від їх бажання.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...