facebook

Роздавали алкоголь, дрова та курчат: як минули вибори у територіальних громадах

Вчора у 40 територіальних громадах України вперше обирали депутатів та голів. На виборах було зафіксовану низку порушень, у тому числі агітацію та підкупи виборців.

Роздавали курчат, дрова та запізно відкривали дільниці – такі порушення на виборах в об’єднаних територіальних громадах зафіксували в Комітеті виборців України.

На одній із виборчих дільниць на Харківщині за 20 хвилин до початку виборів уже зібрались охочі проголосувати.

“О 8 ранку відкрилася дільниця, цей час люди приходять голосують. Усе спокійно. Процедура не змінюється. Люди голосують тільки за паспортом, якщо ІД-картка, то потрібно з собою ще витяг, щоб ми могли звірити прописку”, – розповіла секретар виборчої комісії ділянки № 630856 Катерина Восканян.

Об’єднані територіальні громади, які зараз створюються в Україні, – це хороша справа. І найголовніше, що будуть якісь кошти, які вони зможуть витрачати не кудись-там, а конкретно на територіальні ділянки, за якими вони закріплені, – прокоментував виборець Микола.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

 

Місцеві виборці обирають одного депутата з 17 кандидатів та голову об’єднаної громади – із 4. Цікаво, що одному з претендентів на посаду голови всього 20 років. Багато людей про кандидатів дізнаються вже на дільниці зі стендів. Від майбутньої влади очікують вирішення кількох проблем – це ремонт доріг, впорядкування вивезення сміття та відкриття садочків. Останнє – це питання нагальне. Смт розташоване всього за кілька кілометрів від Харкова, тож райони Пісочина активно розбудовують, і кількість населення зростає.

“Проблема з садочком. Я от звернулась в дитячий садок, і в цьому році я навряд потрапляю. А мені потрібно виходити на роботу”, – запевнила виборець Світлана Нєйчева.

Голосування на цій ділянці станом на обід проходило спокійно, єдине, спостерігачі cклали акт про зауваження кандидату в депутати. А ось на іншій Пісочинській діляниці зафіксували порушення.

Були порушені саме права офіційних спостерігачів. Їх не допустили на підготовче засідання. Підготовче засідання було розпочато пізніше зазначеного законодавством терміна, виборча дільниця відкрилася з запізненням на 15 хвилин. По даному факту складено правопорушення, – зазначив представник ВГО “Ліга виборців” Дмитро Ярощук.

У комітеті виборців України кажуть: порушення на цих виборах типові. Затримували відкриття, продовжували агітацію, видавали бюлетені без паспортів та порушували таємницю голосування. Були і факти підкупу виборців. Так в Кілійській громаді на Одещині затримали спостерігача, який збирав дані про місцевих мешканців для скупки голосів.

Виборцям безкоштовно роздавали дрова для опалення, курчат. Кандидати-самовисуванці і власники магазинів роздавали безкоштовний алкоголь, і так далі. Укладання так званих угод із виборцями, коли виборець ставить свій підпис, де зобов’язується проголосувати за ту чи іншу політичну силу, – ствердив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

У комітеті виборців кажуть, що ця кампанія найбільш масштабна за кількістю підкупів. Таких фактів зафіксували понад 20, а для невеликої кількості дільниць – це багато. Правоохоронці відкрили кримінальні провадження у 5 областях.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...