facebook

Москаль пояснив, хто та чому намагався зробити другий Крим на Закарпатті

Наразі на Закарпатті немає ані антиукраїнських, ані антиугорських настроїв серед місцевого населення. Насправді, щоб вони з’явилися намагалася зробити ФСБ Росії.

 

Таку думку висловив голова Закараптської ОДА Геннадій Москаль.

За його словами, такої ситуації у природі бути не може, що в Береговому ніхто не знав української мови, як це показують українські канали, оскільки тут угорці складають лише 50%, а решта – це люди інших національностей.

І, якщо українське законодавство дозволяє угорцям вивішувати національну символіку Угорщини, говорити угорською та вчитися рідною мовою, співати свої пісні, то чому їм цього не робити? У нас є два прямих договори з Угорщиною, ратифіковані парламентом, у нас дозволяються двомовні назви, навчання рідною мовою та встановлення пам’ятників. Угорці за свої гроші ставлять пам’ятники. Якщо ми хочемо йти в Європу та НАТО, то ми повинні сповідувати ті цінності, а захист національних меншин для Європи – це святе. Титульні нації – в Україні українці, в Угорщині – угорці, в Польщі – поляки, – є зобов’язаними гарантувати права національних меншин, – підкреслює політик.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як приклад він наводить той факт, що в Угорському Будапешті вишиванку з нього ніхто знімати не буде.

“Я хотів би такий флешмоб зробити, щоб у вишиванках з українськими прапорами пройтися Будапештом. Ніхто вас там не зачепить, хіба що з інтересом буде розглядати. Пані Хортяні, яка очолює спілку українців Угорщини, за квотою є українським депутатом угорського парламенту, і на її робочому місці висить жовто-блакитний прапор. І вона в вишиванці ходить на роботу. Їй там ніхто не забороняє цього робити”, – зазначив голова Закарпаття.

Водночас Москаль зауважив, що в Україні угорці складають 0,04% від усього населення, і вони компактно проживають тільки на Закарпатті, відтак погоди вони не роблять.

“Це ФСБ Росії “підігріває” цю тему, але у них нічого не виходить. Так зване “питання русинів” – подивіться, де воно? Після того, як той, кому інструкції давав Сурков, втік до Москви – все затихло. Я, звичайно, лише на короткий час очолював контррозвідку, але я знаю точно – методи всіх спецслужб є однаковими. Все залежить від якості аналітики. Спочатку вони хотіли спиратися на русинів, а коли не вийшло, взялися за угорців”, – додає чиновник.

На його думку, для того, щоб не було жодних подібних ситуацій, слід “і дороги будувати, і дамби, і зв’язок з регіонами та сусідніми країнами зміцнювати”.

“Але, що б тут не було – тут другого Криму не буде. Все, що Росія тут задумувала, – вона все програла. Закарпаття – багатоетнічний регіон, тут багато всього намішано. Люди насправді, хочуть спокою, а не війни”, – резюмував Москаль.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...