facebook

“Штрафуватимуть і саджатимуть за грати до 8 років”: В Україні горе-батьків будуть жорстоко карати

В Україні за невиконання батьківських обов’язків штрафуватимуть, призначатимуть громадські роботи і змушуватимуть проходити індивідуальну корекційну програму – відповідний законопроект був затверджений в уряді, а тепер його має ухвалити Верховна Рада.

Відповідно до законопроекту, суд може позбавити батька і матір батьківських прав за те, що вони без поважних причин більше півроку не відвідують, а не дотрумуються і не виховують дитину, якого раніше влаштували на проживання в лікарню, інтернат або дитячий сад, передає “Радіо НВ”.

Невиконання батьками обов’язків по вихованню дітей може каратися штрафом від 85 до 170 гривень. За це їх також можуть відправити на громадські роботи на строк від 30 до 40 годин. На заняття з індивідуальної корекційної програми вони повинні будуть приходити у вільний від роботи час з метою формування навичок відповідального батьківства.

За злісне невиконання батьками обов’язків по догляду за дитиною пропонується карати штрафом від 850 гривень до 1700 гривень або громадськими роботами на строк від 60 до 240 годин. До того ж їм загрожує обмеження або позбавлення волі на строк до 3 років. За невиконання батьками своїх обов’язків, що призвело до смерті дитини, недобросовісних дорослих садитимуть в тюрму на строк від 3 до 8 років.

У разі наявності загрози життю чи здоров’ю людини, Національна поліції повинна мати право проникати в житло або на інші об’єкти без рішення суду.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Для належного виявлення недобросовісних батьків Національній поліції потрібно надати право проникати в житло або на інші об’єкти без рішення суду.

У Національній поліції вже є достатньо повноважень, щоб заходити в приміщення в екстрених ситуаціях. Однак є багато випадків, коли поліцейські не використовують подібне право і не бажають брати на себе відповідальність за суворі норми в законодавстві.

За словами керівника Національного поліції, реформи деінституціалізації при уповноваженому президента з прав дітей Маріанни Онуфрик, уряд йде на подібні кроки спрощення роботи поліцейських, щоб вони не вагалися в надзвичайних ситуаціях. Вона зазначає, що перш за все слід піклуватися про дитину.

Двері зламувати не доводиться, розповіла спікер патрульної поліції Одеси Алла Марченко. За її словами, на місце інциденту з дитиною приїжджає поліція, представники ювенальної служби та соцпрацівники.

При цьому, віце-президент Всеукраїнської фонду Захист прав дітей Олексій Лазаренко вважає, що посилення відповідальності за невиконання батьківських обов’язків не вирішить проблему порушення прав дітей дорослими, а механізму примусового залучення до проходження корекційних психологічних програм в Україні немає.

На думку експерта, потрібно вводити в навчальних закладах програми з підготовки до свідомого батьківства, а також створювати соціальну рекламу про нетерпимість до насильства і порушення прав дітей.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...