facebook

Українцям масово телефонують з погрозами. В чому причина?

Українців почали активно штурмувати колектори через незначні затримок платежів. Це відбувається так, що не вніс людина вчасно платіж, затримавши на тиждень-другий, – і його вже видзвонює стороння компанія (не банк), одночасно завалюючи СМС-повідомленнями. Коли люди звертаються в банки, з’ясовується, що ніякої трагедії не сталося.

Справа в тому, що багато фінансистів перейшли на нові форми роботи з колекторськими компаніями і більше не дотримуються непорушного правила: віддавати колекторам кредити лише на 60-й або 90-й день прострочення.

«На більш ранніх стадіях є сенс передавати угоди в роботу колекторським агентствам в разі, якщо внутрішні служби банку не можуть встановити контакт з клієнтом. Тоді дійсно немає сенсу витрачати дорогоцінний час. Передача угод в роботу колекторам може значно прискорити процес пошуку нових даних і встановлення контакту з клієнтом», – пояснила директор департаменту по роботі з проблемними активами і адміністративного управління одного з банків.

У ряду банків колектори перейняли на себе функції call-центрів. І дзвонять людям не на етапі подачі в суд або виселення, а як нагадування про пропущений платіж. Але дзвінки і СМС-повідомлення з колекторських агентств не значать, що кредит пішов до них на обслуговування. Якщо людина затримав кредитний платіж на лічені тижні, то в більшості випадків він залишається в банку. Перепродувати його будуть лише на 60-90-й день заборгованості (в залежності від політики кредитора).

Зіткнувшись чотири роки тому з хвилею неповернень по роздрібних кредитах, банки бояться далеко від себе відпускати позичальників, хочуть їх контролювати навіть на початкових стадіях неплатежів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Банку набагато вигідніше отримати ситуацію, коли позичальник все-таки виплатить кредит самостійно, нехай і з деякими затримками. Тому якщо клієнт відчуває труднощі, але при цьому хоче виконати всі свої зобов’язання перед банком, останній піде назустріч. Наприклад, можлива реструктуризація кредиту або оформлення кредитних канікул», – пояснив директор департаменту стягнення кредитів однієї з фінустанов.

Втім, з колектором, що працюють в режимі банківського call-центру, навіть не варто намагатися про щось домовлятися. Він може лише зафіксувати проблему, що у людини змінилися життєві обставини, наприклад, його звільнили з роботи. Звіт про те, що позичальник не в змозі платити в колишніх обсягах, відправиться в банк, після чого доведеться їхати до відділення фінустанови і на місці домовлятися про зміну графіка виплат або про продаж застави.

Колекторська компанія може пропонувати людям свої програми розстрочок тільки після того, як на 60-90-й день прострочення викупить у банку його кредити. Найчастіше так чинять з дрібними роздрібними кредитами (кеш-кредити, карткові кредити тощо.) І рідше – з заставними позиками на кшталт автокредитів або іпотек.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...