facebook

День святого Антипа: Що не можна робити українцям 24 квітня

Священномученик Антип, єпископ Пергамський вважається заступником стоматологів та допомагає позбутися від зубного болю.

Святий Антипа був учнем Іоанна Богослова. Потім він був поставлений єпископом Пергамської церкви, у Малій Азії. Згідно житію, Антипа відмовився припинити свою проповідь про Христа і принести жертву язичницьким богам. За це він був кинутий у храмі Артеміди в розпеченого мідного вола. Потім його тіло було таємно поховано місцевими християнами.

У V столітті над могилою священномученика був побудований храм і його гробниця з мироточивими мощами стала шануватися як місце зцілень. За свідченням Георгія Кедріна при імператорі Феодосії Великому бик, в якому прийняв смерть Антипа, був перевезений до Константинополя.

У зв’язку з цим існують різні версії про дату його смерті, пов’язані з датуванням часу написання Апокаліпсису. Антипа Пергамський вважається покровителем стоматологів і помічником при зубному болі.

Народні прикмети на День Антипа Водогона

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У народі Антипа вважали цілителем від зубного болю. Коли у селянина захворів зуб, на нього клали срібну монетку, через деякий час виймали її з рота і робили в ній дірочку. Після цього монетку вішали на ікону святого Антипа. За повір’ям, біль повинен був швидко вщухнути.

Також Антипа називали водогоном – оскільки в його день повінь було на самому піку.

Люди говорили: “Антип очищає річки від льоду”; “Антип воду розпустив”, – тому що крижин до цього часу майже не залишалося.

Однак бували роки, коли річки до дня Антипа навіть не розкривалися – це обіцяло поганий урожай хліба і неблагополучне літо. Якщо ж вода розливалася широко – слід було чекати родючого року: “Була б водиця, а хліб народиться”.

Спостерігали у цей день і за погодою. Дощі віщували, що в лісі буде багато грибів. А якщо вдарять заморозки, то рясно підуть грузді.

Що не можна робити на День Антипа

На Антипа селяни ніколи не проводили польові роботи – насіння не сіяли, розсаду не висаджували. Цей день вважався несприятливим для посадок. Крім усього іншого, вважалося, що саме на Антипа ведмідь виходить з барлогу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...