facebook

Як гроші заробітчан впливають на курс гривні в країні

Експорт трудових ресурсів став одним з найважливіших факторів, які рухають вгору економічні показники країни. За підрахунками Нацбанку, в цьому році очікується, що українські мігранти переведуть на батьківщину майже таку ж суму, як і в минулому, не менше $ 9 млрд.

“Гроші заробітчан допомагають підтримувати курс гривні, компенсують мінусовий показник торгового сальдо”, – розповів фінансовий експерт Олексій Лупоносов.

Однак, за словами експерта, кількість переказів буде поступово зменшуватися.

“Скоро взагалі можуть припинитися. Тому що ситуація в країні настільки скрутна, що працівники починають виїжджати за кордон родинами. Ті ж, хто залишаються в Україні, притримуватимуть валюту.

Вже сьогодні деякі товари вигідніше купувати за кордоном за долари і євро. В Україні з’являються намети з продуктами і миючими засобами, які можна купувати за долари. Зрештою валюту привозять заробітчани, українці не будуть продавати взагалі, і тоді допомогу для держави закінчиться “, – констатує Лупоносов.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Крім того, фінансист зазначив, що українці переважно зберігають заощадження в доларах.

На думку експерта, в короткостроковій перспективі це дійсно правильно. Хоча зараз в кишені українців є і польські злоті, і євро, і швейцарські франки. А ось заощадження на 10-15 років найкраще було б зберігати в інвестиційній золотій гривні.

“Не в монетах, які пропонують зараз, їх неможливо потім продати за ту ж ціну. Держава могла б запропонувати громадянам злитки по 1, 2, 5 грамів, у вакуумній упаковці з усіма маркерами. Якщо її не розкривали – в державному банку повинні видати гривневий еквівалент”, – додав експерт.

Крім того, Лупоносов вважає, що треба заборонити вивозити ці злитки з України, щоб золото залишалося всередині країни. Така система зняла б навантаження з валютного ринку. А українці отримали б хорошу альтернативу долару.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...