facebook

“18 років під слідством…”: Екс-депутат відсудив у поліції 352 тис. грн. моральної компенсації

Колишній депутат Львівської облради Богдан Каспер відсудив у правоохоронців 352 тис. грн моральної компенсації за перебування впродовж 18 років під слідством та звинувачення у розкраданні на кондитерській фабриці «Світоч», передає Корупція.Інфо.

Відкриту проти нього у 1997 році справу закрили лише у жовтні 2015 року за «відсутністю кримінального правопорушення». Після цього він подав до суду на правоохоронців, вимагаючи компенсувати моральну шкоду за почате розслідування.

В оприлюдненій 30 березня постанові Апеляційного суду Львівської області вказано, що у 1997 році Богдана Каспера звинуватили у розкраданні майна з фабрики. Розслідування цієї справи тривало більше 18 років і один раз її навіть передавали до суду, однак той повертав матеріали для додаткового розслідування.

Більшість часу за ці 18 років Богдан Каспер перебував під підпискою про невиїзд, а на його майно був накладений арешт. Після того, як у 2015 році із Богдана Каспера остаточно зняли обвинувачення, він подав позов на поліцію та прокуратуру, вимагаючи виплатити йому 10 тис. грн, витрачених на адвокатів, та ще 704 тис. грн моральної компенсації за почате проти нього розслідування.

Сам Богдан Каспер розповів ZAXID.NET, що цю справу порушили після того, коли він як один із акціонерів «Світоча» та представник колективу відмовився підписувати рішення про входження до переліку акціонерів Nestle. За його словами, після цього проти нього порушили три кримінальні справи і двічі навіть арештовували на кілька діб. Коли ж усі справи закрили, він вирішив добитися моральної компенсації.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Галицький райсуд Львова відмовив у задоволенні цього позову, зазначивши, що юристи Богдана Каспера не надали достатніх доказів наявності моральної шкоди. Втім, Апеляційний суд Львівської області, розглядаючи цю ситуацію, вирішив частково задовольнити вимоги Богдана Каспера.

«Понад 18 років позивач перебував під слідством, не мав можливості виїхати за межі України, був позбавлений права розпоряджатися своїм майном, що руйнувало його душевний спокій, завдавало моральних переживань, призводило до порушення нормальних життєвих зв’язків. Враховуючи наведене, районний суд прийшов до помилкового висновку про відсутність правових підстав для відшкодування моральної шкоди», – йдеться у рішенні Апеляційного суду Львівської області.

Суд вирішив, що чоловік 220 місяців незаконно перебував під слідством і зобов’язав Державну казначейську службу виплатити йому за це 352 тис. грн (по 1,6 тис. за кожен із місяців, впродовж яких велося слідство). Оскільки йдеться про відшкодування компенсації, завданої незаконними діями правоохоронців, то кошти виплачуватимуть із державного бюджету (ні прокуратура, ні поліція нічого не сплачуватимуть).

Водночас сам Богдан Каспер заявив ZAXID.NET, що незадоволений рішенням суду і планує подати касацію, щоб добитися повної компенсації у 714 тис. грн.

Зазначимо, Богдан Каспер був депутатом Львівської облради у 2012-2014 роках і входив до фракції «Свободи». Однак восени 2014 року його виключили з фракції «за порушення дисципліни та контрпартійну діяльність». Тоді ж рішенням фракції Богдана Каспера позбавили мандата депутата ЛОР.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...