facebook

Робота в Польщі. Зміни в оформленні для українців.

Відтепер на сезонні роботи можна буде оформитися за спрощеною процедурою. Плата за найнятого сезонного працівника буде менше, а штраф за незаконне працевлаштування іноземця зросте в шість разів.

Як пояснив політолог Владислав Сердюк, перші і найбільш революційні зміни в польському законодавстві почалися з так званих “сезонних робіт”. Раніше цей тип фізичної праці в польському законодавстві не виділявся серед інших, тобто потрібна була така ж процедура оформлення, як і інші.

Зараз ситуація виглядає наступним чином: польський роботодавець має можливість найняти іноземця з України, Грузії, Білорусі, Росії, Вірменії, Молдавії на 9 місяців протягом 12 місяців за спрощеною процедурою, для якої роботодавець повинен:

а) подати заявку, в якій він зобов’язується виплатити іноземцю заробітну плату, не нижчу, ніж у інших працівників, що виконують таку ж роботу (особливо позитивно для самих співробітників, так як гарантує їм рівність по ним в приймаючій країні),

б) довести, що він не може закрити потреби в співробітниках локальним ринком праці.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ця процедура закриває “дірки” на польському ринку праці, але перевага перед іноземцями отримує громадянин Польщі, оскільки перед тим, як найняти іноземця, нам необхідно довести, що локальний ринок пустує, – зазначив Сердюк.

Серед інших польських нововведень для трудових мігрантів: збільшується штраф за незаконне працевлаштування іноземця: з 5 до 30 тисяч злотих (близько 10 тисяч доларів). Перевірки роботодавців з боку міграційної служби тепер будуть частими. Відповідно, польські власті вирішили підвищити контроль за кількістю в’їзних українців і їх фактичною кількістю на робочих місцях.

Так звана “Карта тимчасового побиту” (КТП), яка дає можливість в подальшому отримати громадянство, раніше видавалася іноземцю на час прибуття в Польщу і тільки в тому випадку, якщо він вчиться, або працює. Причому, втрата роботи привела до втрати “КТП”. Тепер же втрата роботи не означає втрату “КТП”. Дається термін для пошуку нового місця роботи, – уточнив експерт.

Також раніше студент, який хотів отримати “КТП”, був змушений подати виписку з банку, підтверджуючи, що він має достатню кількість грошей на власне утримання (близько 20 000 злотих). Тепер такої необхідності вже немає. Зараз в Польщі навчаються близько 35 тис. Українських студентів. Соціологічні дослідження показують: з них 30 тисяч – потенційні громадяни Польщі.

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...