facebook

В НБУ визнали, що не стримають росту цін на продукти

Нацбанк визнав, що в зв’язку з інфляцією в 2018 році очікується зростання цін на продукти. «Протягом 2018 року інфляція буде поступово сповільнюватися – до 8,9% в грудні, проте залишатися вище цільових орієнтирів. Підтримувати інфляційний тиск більш істотно, ніж очікувалося раніше, буде зростання цін на продовольчі товари на тлі розширення їх експорту і посилення споживчого попиту внаслідок збільшення доходів населення», – сказано в повідомленні НБУ.

У відомстві спробують стримати інфляцію, застосовуючи попередні рішення щодо підвищення облікової ставки на депозитних ставках комерційних банків.

«Надалі інфляція продовжить знижуватися завдяки збереженню жорсткої монетарної політики, збільшення пропозиції продуктів харчування і уповільнення імпортованої інфляції. В результаті інфляція повернеться до цільового діапазону в середині 2019 року і складе 5,8% до кінця наступного року. У 2020 році вона сповільниться до 5%, що буде відповідати центральному значенням цільового діапазону (5% ± 1 п.п.)», – вважають в Нацбанку.

Нагадаємо, незважаючи на зростання зарплат і пенсій, українці не відчувають позитивних змін. Так, за останній рік купівельна спроможність людей з невеликими доходами зменшилася на 17%, повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«В Україні останнє підвищення мінімальної заробітної плати призвело до зростання інфляції. Це далеко не єдина причина інфляції в Україні, але вона також вплинула на те, що купівельна спроможність людей з невеликими доходами за рік впала. Хочу підкреслити, що люди з різними доходами по-різному відчувають інфляцію, оскільки є ті, хто витрачає 60% бюджету сім’ї на продукти, а деякі 10%», – зазначив Дорошенко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...