facebook

Українцям стане легше захищати свої права

З’явилися хороші новини для українців, які в судовому порядку захищають свої права як споживачі. Так, Велика палата Верховного суду постановила, що українці більше не повинні платити судові збори у всіх судових інстанціях, якщо їх суперечки стосуються питання захисту прав споживачів.

«Старий склад Верховного суду України в кінці минулого року видав абсолютно інше тлумачення. У його рішенні говорилося, що безкоштовно повинні розглядатися споживчі спори лише в судах першої інстанції, тобто в районних судах. Якщо справа йде на апеляцію, то людині вже потрібно платити. На цьому захлиналося безліч позовів, оскільки у людей просто не було коштів для продовження суперечок», – пояснили експерти.

Нове ж рішення ВС начебто дає надію населенню на захист своїх базових прав. Відзначимо, в цю категорію потрапляють і суперечки людей з Фондом гарантування вкладів фізосіб, що можливо дасть можливість запобігти масові порушення з боку фонду.

Також, Верховний суд підкреслив, що пільга зі сплати судового збору повинна працювати, оскільки розгляд позову «є єдиним цивільним процесом, завданням якого є справедливий розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушеного права».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...