facebook

Обмеження використання поліетиленових пакетів: Дізнайтесь кого з українців стосуватимуться зміни

Постійна комісія Київської ради з питань екологічної політики погодила проект рішення про обмеження використання поліетиленових пакетів у магазинах, передає Корупція.Інфо

“Відповідно до проекту рішення, Київрада рекомендуватиме суб’єктам господарювання сфери торгівлі і послуг пропонувати покупцям альтернативу одноразовим поліетиленовим пакетам. Це можуть бути біологічні полімерні чи паперові пакети, багаторазові торбини тощо”, – повідомила прес-служба відомства.

У проекті рішення зазначається, що в багатьох країнах прийняті або розробляються законодавчі акти, які забороняють використання полімерів. Натомість споживачам пропонують паперові пакети, які повністю безпечні для людини. Наприклад, у Франції на законодавчому рівні вирішили повністю відмовитися від поліетилену. Магазинам дали тримісячну відстрочку, щоб вони встигли закупити паперові пакети та полотняні сумки.

“За офіційними даними, у масштабах ЄС щороку в сміттєвому відрі виявляються 8 млрд пакетів. В середньому громадянин ЄС використовує близько 200 поліетиленових пакетів в рік, як правило тільки один раз. Багато з цих пакетів пізніше виявляються в світовому океані з катастрофічними наслідками для морської фауни, оскільки поліетилен практично не розкладається і не перетравлюється. Крім того, вони збираються течіями в величезні “сміттєві плями” площею в кілька сотень тисяч квадратних кілометрів”, – підкреслив автор проекту Костянтин Яловий.

Він додав, що нормативно-правовими актами України не передбачено заборону звернення правовими органами, а також визначення міри відповідальності суб’єктів підприємництва за порушення таких приписів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Яловий запропонував насамперед вирішувати питання заборони використання та продажу поліетиленових пакетів централізовано на державному рівні. Тому рішення Київради, якщо його підтримають депутати на пленарному засіданні, буде носити рекомендаційний характер.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...