facebook

Заробітки. Яку суму можна заробити у Чехії?

Перш ніж їхати на заробітки в Чехію треба зробити візу. Вони бувають на 6 місяців, рік та два роки. Працювати по біометричному паспорту, польській візі чи ще якихось візах неможливо. Про це розповів Юрій Павлюк із Києва. Двохрічна віза цього року коштує 5500 гривень, але її виготовляють пів року, тому до поїздки треба готуватися заздалегідь.

“В Чехії вже працюю третій рік. Цього року з дружиною прийняли рішення перебратися в цю країну. Тому розкажу про два варіанти заробітків. Як заробляють заробітчани, та люди, які тут живуть. Як заробітчанин не розраховуйте що небудь побачити в країні. Наші люди працюють по 15-16 годин і за пів року, за які вони приїхали заробити вони перетворюються на зомбі. Тут найчастіше потрібні різноробочі на будівництво, ті які носять відра, посудомийки, прибиральники. Якщо повезе чоловікам можна влаштуватися на завод по розробці автомобільної техніки, електроніки. Але, всіх підряд не беруть. Краще, щоб людина працювала на подібному заводі в Польщі та хоч трохи знала мову”, – каже Юрій.

За годину роботи жінкам платять 80-100 гривень, чоловікам 120 -140 гривень. Працювати потрібно 6-7 днів на тиждень. Проживання переважно в гуртожитках або на квартирах, де велика кількість людей.

“Коли я приїхав в Чехію, отримував 15 тисяч крон. Це десь 19 тисяч гривень. Тоді середня зарплата в Україні була 4 тисячі гривень. Працював на будівництві. З цих грошей 3 тисячі витрачав на житло. Ще 1500 крон – на їжу. Можливість економити тут є. Купував усе по знижці, саме дешеве. Решту 10 тисяч крон міг відкласти. Ще одна стаття затрат взуття. На будівництві дуже зношується взуття, то його треба купувати раз на півтора місяці”, – каже чоловік.

Якщо працює родина, треба розуміти, що одна зарплата йде на оренду кварти.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Оренда квартири 10-12 тисяч крон. Є люди, які знімають одну квартиру на кілька сімей. На їжу треба розраховувати 2 тисячі крон на людину. Цієї суми достатньо, щоб нормально харчуватись. Особливо ні в чому собі не відмовляти, але й без лишнього. Жінка переїхала з дитиною. Відповідно відкладати в нас не виходить, але ми живемо в Європі, іноді можемо з дружиною вийти на пиво, на фестиваль, купити дитині морозива. В нас є цілих два вихідних, що також важливо”, – додав чоловік.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...