facebook

100 днів на рік: кількість вихідних українців б’є рекорди

Українці в 2018 році на законних підставах непрацюватимуть 115 днів, не рахуючи відпусток.

Саме стільки в календарі на поточний рік налічується субот, неділь і неробочих державних свят. Експерти б’ють на сполох через таку кількість неробочих днів.

Економіст Борис Кушнірук стверджує, що в Україні дуже багато вихідних, як для бідної країни.

“Багато що залежить від усвідомлення людьми того, що потрібно працювати, і працювати багато. Те, що у нас занадто багато, як для бідної країни, святкових днів, – це факт”, – підкреслив він.

Що стосується “довгих вихідних”, які утворюються через перенесення робочих днів (якщо святкові дні випадають на середину тижня), експерти вважають, що це якраз зроблено для підвищення продуктивності праці.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Перенесення мають сенс. Наприклад, якщо свято випадає на четвер, то дуже велика ймовірність того, що в уявленні більшості працівників і п’ятниця буде майже вихідним днем. Коли люди виходять на роботу всього на один день між двома вихідними, вони знаходяться у стані “а навіщо нам сьогодні працювати?”. А перенесення робочого дня на інший тиждень і об’єднання його з іншими робочими днями передбачає, що режим праці буде більш ефективним”, – пояснив Кушнірук.

Утім питання про кількість вихідних також активно обговорюється і законодавцями, що винайти найкращий ефект для економіки.

Між тим, гендиректор Директорату норм і стандартів гідної праці Мінсоцполітики Юрій Кузовой вважає, що за кількістю вихідних днів Україна знаходиться на рівні серед інших країн.

“На державні та релігійні свята українці відпочивають 11 днів на рік. Цей показник приблизно, як у Європі. Якби від цих 11 днів залежав стан економіки країни, напевно, питання про скорочення кількості свят обговорювалося б серйозніше. Набагато більше на стан економіки впливає продуктивність праці та рівень продуктивності”, – запевняє він.

Згідно даним Держстату, у 2017 році ВВП України склало 2,982 млрд грн, або 70 210 на душу населення за 250 робочих днів (365-115=250). Проте експерти запевняють, що такі прогнозі не є корректними. В першу чергу через те, що деякі підприємства не зупиняються навіть у вихідні дні.

Також нагадуємо, що в Україні з’явився новий вихідний – Католицьке Різдво.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...