facebook

“Черга в півмільйона”: Українці не можуть отримати свої закордонні паспорти. Що робити тим, кому своєчасно не видали документ

За рік попит серед охочих отримати біометрику не зменшився, а, навпаки, зріс, повідомлє Корупція.Інфо з посиланням на Радіо НВ.

У черзі на персоналізацію на поліграфкомбінаті Україна залишається 675 тисяч документів, за даними Державної міграційної служби. Через можливу затримку видачі закордонних паспортів на сайті ДМС ввели форму звернення. Нею можуть скористатися громадяни, які своєчасно не отримали закордонний паспорт. Якщо термін видачі документа завершився і паспорт не персоналізований на поліграфкомбінаті, Міграційна служба буде направляти звернення підприємству-виробнику для розгляду.

Затримка у виготовленні паспортів є, визнали в ДМС. Проте, як зазначила в коментарі Радіо НВ заступниця начальника прес-служби Інна Галасюк, ніякого впливу на друк документів Державна міграційна служба не має.

У поліграфкомбінаті Україна Радіо НВ повідомили, що на цю тему офіційні коментарі уповноважена давати лише Державна міграційна служба.

Раніше там звітували про запуск нового обладнання та подвоєння виробництва біометричних закордонних паспортів. Обіцяли, що введення в експлуатацію нових потужностей дозволить ліквідувати чергу за біометрикою вже у квітні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Українці скаржаться, що навіть за терміновою процедурою, яка має тривати тиждень, на оформлення та отримання паспорта може піти два-три місяці. Розцінивши довжину черг у Києві, Альона Дьяченко поїхала оформлювати закордонний паспорт у Запоріжжя. Скористалася державним сервісом Документ. Проте навіть із подачею документів заздалегідь, як розповіла дівчина, ледь не пропустила заплановану поїздку.

Дьяченко отримала паспорт наприкінці грудня.

З подачею документів на отримання закордонного паспорта, принаймні у паспортному сервісі Документ, проблем немає. Про це заявив в ефірі Радіо НВ речник держпідприємства Володимир Поліщук. У Києві працює п’ять центрів обслуговування громадян, у регіонах – 16. Ще один центр, за його словами, відкриється у Луцьку 25 квітня. Процедура подачі документів займає небагато часу.

Але терміни виготовлення паспорту у сервісі не гарантують. Хоча, визнав Поліщук, є позитивні зрушення – 30 березня паспорти отримували люди, що подавали документи 16 березня за терміновою процедурою. Проте, із 4 мільйонів біометричних паспортів, що були оформлені минулого року, менше 10% українців скористалися біометрикою для виїзду за кордон.

Додамо, що 30 березня поліграфічний комбінат Україна розпочав планову заміну сертифікатів. Вона має проводитися до 5 квітня. І, як кажуть у Державній міграційній службі, це може спричинити більшу затримку в виготовленні закордонних паспортів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...