facebook

“Замoвкни! Тут накази виконують мoвчки”: Іра втeклa з дому, бо краще життя так вaбило її. Але її змyсили жeбрaкyвати з крaдeним дитям

Іра тримала в руках чуже немовля. Вона не зважала на перехожих, а просто сиділа на бруківці, на картонній коробці. І бачила тільки черевики перехожих. Проте час від часу вона зводила благаючий погляд догори, І зовсім не відчувала ваги дитини, яка спала в неї на колінах.

Її зовсім не цікавило, як себе почуває ця дитина, адже вона поняття не мала, що це за малюк. Та й не хотіла про це питати в хазяїна, бо могла наразитися на велику небезпеку за таку свою цікавість. Могла взагалі одного разу не повернутися зі старцювання. Та й, чесно кажучи, їй було все одно, пише zаkаrpаtpоst.nеt.

Час від часу вона згадувала, що має зображати матір, якій нема на що нагодувати бідне маля, бо та це люди велися і кидали щедро. Бо це ж вам не картонка з написом «Подайте на хліб для моєї дитини». Бо тут тобі справжня дитина, та ще й така обiдрана і худенька.

Але в тому, що Іра не хотіла здіймати погляду вгору, була ще одна вагома причина. Вона боялася натрапити на очі справжньої матері малюка. А що, коли ця мати зараз кидається в розпачі всім світом, щоб знайти малого сина? А що, коли вона здійме крик і її оточать люди, які будуть ладні її вбити?

Тож Іра в будь-який момент готова була зiрватися на ноги і кинути цей злощасний кульок, в якому дихало немовля. Вона навіть навмисно обирала такі місця, де можна було втекти в будь-який бік.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Чесно кажучи, її точила цікавість – що це за малюк, адже їй його вручали перед робочим днем. А забирали ввечері. І напевно, йому щось підсипали в молоко. Адже малюк постійно спав, а може був просто змучений постійними поневіряннями, спекою та голодом.

У хлопчика була вивихнута права ручка, тому Іра мала цей ефект вигідно підкреслювати перед перехожими. Але деколи Іра замислювалася, чому це так? Може малий кричав, і хтось схопив його за рученя, щоб малий замовкнув. Але вже іншої миті на Іру накочувалася страшна байдужість до цієї дитини, до цього міста, та й до свого життя теж.

Ще у 18 Іра втекла з дому, бо батьки вдома пиячили. В хаті залишалося ще троє дітей. Коли молодшому – Ігоркові – виповнилося 12, Іра сказала собі: все, з неї досить. Вона піде шукати кращого життя.

А те краще життя так вабило її – вітринами великих міст, дорогими автомобілями, гарними кав’ярнями, що їй здавалося, що все це для неї стане доступне, варто їй тільки цього дуже захотіти.

Тому, дівчина довго по копійці приховувала гроші від усіх, щоб можна було майнути в чуже місто. Тим, більше, що батьків не так вже й важко було обдурити, особливо коли вони, захмелiлі, посилали її за півлiтрою у сільський магазин. Тоді вона скільки лишень могла, відстібала із цієї суми для себе. Та й батькам це було на користь. Менше пили.

І коли вона опинилася у чужому великому місті увечері, то вирішила, що переночує десь на вокзалі чи в парку. Вона ще тоді не знала, що цього робити не можна, бо мiлiцiя її може забрати. Тож вже у перший вечір зустріла Вадима, який їй здавався таким могутнім, що захистить від усяких злигоднів.

І справді, Вадим мав око розвідника, бо одразу ж помітив дівчину і зрозумів, що в неї щось негаразд. А ще одразу втямив, що в дівчини є якісь свої великі надії на це життя. Він запропонував поїхати до нього додому. А завтра поговорити про плани на життя.

І вже у першу ж ніч вони опинилися в лiжку, тож Іра не могла повірити в своє щастя: така багата квартира, такий ніжний та заможний Вадим.

Але щастя тривало рівно чотири дні, бо вже наступного ранку Вадим почав говорити суворо. Так суворо, що в Іри почали бігати мурашки по спині.

Віднині, сказав господар, вона буде заробляти на хліб. І тоді їй вистачить на хліб із маслом. Бідувати не будеш.

А Іра тільки дивилася з жахом на коханого і не розуміла, що має робити – плакати, радіти чи тікати.

Але Вадим із незворушним виглядом наказував, що вона має робити. Тож вона мала старцювати. І вже через годину їй вручать чужу дитину. І вона сяде десь на розі людної вулиці і буде благати дати грошей, щоб можна щось купити для малюка.

– А якщо я не стану такого робити? – у душі Іри раптом прокинулась гідність. І вона люто подивилася на Вадима, але раптом Вадим висмикнув із шухляди найбільшого кухонного ножа і приставив до шиї.

– Тоді, дівчинко, кіна більше не буде. Ніякого кіна. І сама знаєш, що шукати тебе ніхто не буде.

В той момент Іра розревілася, і одразу отримала ляпаcа.

– Замовкни! – крикнув на неї Вадим. – Тут накази виконують мовчки.

І вже через годину їй справді привезли малюка, який був закутаний у якесь лахміття. Таке ж лахміття кинули й Ірі і наказали негайно перевдягнутися.

Вона все ще стояла, ошелешена за що отримала ще одного ляпаса. Але цього разу вже від дружка Вадима, який наказав ворушитися. І йти в центр міста.

Перший день вона тільки сиділа на вулиці і боялася навіть підвести голову. Але бачила, як час від часу їй під ноги падають дрібні гроші. Малюк спав, і навіть не чутно було, як він дихає. Коли б вона не відчувала тепло від своїх доторків, могла б подумати, що він неживий.

А ввечері були тільки побої, бо її картали за те, що вона не просила в перехожих гроші, а сиділа, як королівна. Нові господарі Іри натякнули, що вона хоче закiнчити життя в канаві. Проте дали поїсти.

А вже потім були три вагiтностi, але від побоїв щоразу у неї ставався викидень. Слава Богу, що не на вулиці, бо через таку надзвичайну ситуацію нові друзі ій би не пробачили, забили б її вдома до cмертi.

Тож життя для Іри стало втрачати сенс. А про колишню красу вже не було й мови. Бо одного разу на радощах їй відстібали великі гроші, іншим разом могли відібрати все зароблене. Але головне – вона жила під постійним наглядом і ні з ким зустрічати ні говорити не мала права. Життя було схоже на в’язницю.

Але це все змінило буквально кілька секунд, бо раптом малюк, з яким вона жебракувала, почав плакати. І Іра стала його заспокоювати – гойдати, гладити по голівці, і той раптом обхопив її шию руками і замовк. Він заснув. Але Іра була приголомшена, бо цей раптовий вияв дитячої любові став для неї справжнім потряciнням. Адже її ніхто ніколи не любив. Ніхто. Ніколи. Всі від неї бокували. Батько та матір вважали її ледащом і зайвим ротом, а брати вічно сварилися за їжу. Друзів у не було. Навіть любов до Вадима обернулася жахiттям.

Ірі здавалося, що вона потрапила в інший вимір. І вона придумала блискавичне рішення, що вона втече. Вона чудово знала, як це зробить. Колян, який час від часу має перевіряти, чи всі жебраки на місці, зранку вже добряче набрався. До неї він майже ніколи не доходить, бо спокійний за неї. І вважає її за безмовну вівцю.

Тож вона має аж шість годин часу. І тим більше, навіть якщо Колян побачить, що вона не на місці, він подумає, що вона пішла в туалет. Бо так бувало вже десятки разів. А перевіряти і повертатися знову на це місце йому буде ліньки.

Та й Вадим поїхав на тиждень за кордон. Тому Іра вирішила, що це знак самої долі. Тож вона підвелася і дуже повільно пішла, почекала, чи хтось за нею не стежить. Потім дуже повільно пішла до міського туалету, де вже її знали, а потім – на вокзал.

В неї завжди були при собі гроші. Їх вже назбиралося чимало. Ніхто б не подумав її обшукувати, бо знали, що вона й так дуже залякана. Але обличчя Вадима зараз стояло перед очима і навіювало жах. Воно просто стояло зараз перед Ірою і затьмарювало їй весь світ.

Іра рушила в бік вокзалу і спокійно взяла квиток у інше місто. Тільки вона знала, чого коштував їй цей спокій. У іншому місті у секонді одразу накупляла дешевого одягу для себе й малюка і у кутку магазину висів парик. Він вкривався пилюкою, бо навряд чи хтось додумався б його купити. Аде Ірі він згодився.

Відбулося повне перевтілення. Іра купила велику сумку, куди обережно поклала малюка, а потім проїхала в інше місто, потім – ще в інше. Потім – нічним потягом, бо ночували було ніде. Так перебралася в іншу область і вийшла в якомусь селі. Попросила літню жінку, чи та би не продала для малюка молока. І так опинилася на дворі в однієї бабусі.

Та поклала перед нею не тільки горня молока, а й тарілку пахучого борщу та ще одну – з варениками. І тут Іра зламалася, розплакалася і розповіла старій все. Бо думала, що більше не витримає, серце розколеться з розпуки.

Але бабуся тільки тихо слухала і кивала, а потім сказала, що Бог якось все влаштує. Іра не дуже на цього Бога надіялася, бо зазнала вже немало горя. І почула ще одну гірку історію, яку розповіла їй бабуся.

Виявляється, що дочка її випхала з дому. І почала жити з чоловіком, який не хоче бачити тещі. Вони й купили їй цю стару хатку в скелі, щоб тільки з очей геть. Тож тепер вона може сказати односельцям, що це її дочка приїхала з внуком. Та й скільки тих односельців. Адже село закинуте, тільки старі та такі от матері з дітьми на руках, які не мають, де дітися.

І почали вони жити, господарювати. Життя було скромним, але на харчі вистачало. І старенька сказала, що в них добрий голова сільради, тому все владнає з документами. Іра здригнулася. Та сталося диво, бо він і справді все владнав.

Коли минув рік, старенька порадила їй їхати у місто або за кордон, бо може, якогось нареченого знайде. А вона ще при здоров’ї, догляне за малим. Але Іра й чути не хотіла про чоловіків.

Познайомив її з майбутнім нареченим саме всиновлений Дімка. Бо одного разу на базарі він потягнув її до прилавку, де торгував молодик яблуками та всякою садовиною. І тоді купили вони тоді яблучок, але малий кожного разу до цього дядька підходив. І той пригощав його то полуницею, то грушами, то соковитими черешнями.

А малий тим часом ще й дуже нахвалював свою маму. Казав, що вона в нього добра і дуже красива.

– А коли ти вередуєш, наказує тебе? – цікавився дядько.

– Ні, вона тоді плаче, – зізнавався малий Дімка.

Отак він їх і познайомив. І вже згодом вони побралися. Забрав той Василь до себе жити Іру з Дімкою. Але ті не захотіли кидати стареньку, тож вирішили, що заберуть і її із собою. Так і сталося. А хатка бабусі в селі стала їм за дачу. Землі там багато, тож і садок мають, і буряк, і моркву, і часник та цибулю.

І за цей час дочка жодного разу не поцікавилася своєї матір’ю. Навіть ховали стареньку чужі люди – Василь, Іра та Діма, якому на той час вже 20 виповнилося. Хоча які вони там чужі люди? Найрідніші, які тільки можуть бути на світі.

Автор – Надія Селехман

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...